U Osijeku održana konferencija „EU fondovi 2021.-2027.-Nove prilike“

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Osijek/1a (1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osijeku sudjelovala na informativno-edukativno događanju “EU fondovi 2021.-2027. – Nove prilike”.

Prilikom predstavljanja novog programskog razdoblja 2021.-2027. ministrica Tramišak naglasila je kako Hrvatska ima na raspolaganju gotovo dvostruko više sredstava nego što  je imala u prethodnom razdoblju.

„Vidimo na tisuće europskih projekata koji su provedeni diljem Republike Hrvatske. Ugovorenost nam je na 95 milijardi kuna, odnosno 116% alokacije iz prethodnog programskog razdoblja“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak istaknula je važnost ravnomjernog regionalnog razvoja koja je doprinijela da se u svakom kutku Hrvatske provode europski projekti, te se osvrnula na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

„Više od 22 tisuće projekata na području pet slavonskih županija vrijednih 17,5 milijardi kuna. Ovdje su projekti malih poljoprivrednih gospodarstava, poduzetnika, javnog sektora, obrtnika, općina, gradova, civilnog sektora , udruga i svih onih koji daju značajan doprinos razvoju sustava socijalne zaštite“, kazala je ministrica Tramišak.

„Moramo istaknuti i projekt Zaželi koji je pomogao zapošljavanju velikog broja žena i unaprijedio skrb za starije i nemoćne. Tragom tog iskustva iz prethodnog razdoblja, u novom programskom razdoblju obratiti ćemo pozornost da još kvalitetnije i bolje koristimo sredstva namijenjena podizanju kvalitete i standarda života građana“, pojasnila je ministrica Tramišak.
U daljnjem obraćanju ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prisjetila se i ostalih strateških projekata na području Osječko-baranjske županije.

„Kada govorimo o Osječko-baranjskoj županiji, više od šest milijardi kuna projekata ugovoreno je upravo na području ove županije“, rekla je ministrica Tramišak i istaknula pripremu projekta KBC-a Osijek.

„Procijenjena vrijednost izgradnje je veća od dvije milijarde kuna, a već sada su uložena sredstva od 35 milijuna kuna u projektno-tehničku i studijsku dokumentaciju“, rekla je ministrica Tramišak.

„Regionalni distributivni centar za voće i povrće već je započeo sa svojom izgradnjom, zatim Gospodarski centar u Osijeku je projekt koji će zasigurno staviti Osijek i županiju na gospodarsku kartu sajamskih gradova ne samo istoka Hrvatske nego i šire regije“, izjavila je ministrica Tramišak i dodala kako na taj način daju potporu rastu, razvijanju i brendiranju.

U nastavku se ministrica Tramišak, iz Antunovca osvrnula i na zapošljavanja u Osječko-baranjskoj županiji.

„Kada govorimo o radnim mjestima na području Slavonije, Baranje i Srijema, ugovoreno je više od 740 projekata za poduzetnike, 3200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a oni su u svojim projektima kao krajnji cilj naveli četiri tisuće novootvorenih radnih mjesta i 11 tisuća sačuvanih radnih mjesta“, rekla je ministrica Tramišak.

„Očekujemo još više ulaganja u gospodarstvo, otvaranja još radnih mjesta, a pripremamo i regionalnu strategiju pametne specijalizacije gdje ćemo se fokusirati na strateške grane gospodarstva, dalje ih poticati, koristiti sredstva i tim putem pokušati ne samo zadržati mlade na ovom prostoru nego i vratiti iseljenu Hrvatsku“, najavila je ministrica Tramišak.
 

Pisane vijesti