Ministrica Tramišak na otvorenju Kuće baranjskog kulena

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Beli Manastir/3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Branjinom Vrhu prisustvovala otvorenju Kuće baranjskog kulena.

Svrha projekta je malim proizvođačima baranjskog kulena i OPG-ovima koji se bave proizvodnjom i preradom mljevene paprike i ostalih domaćih proizvoda osigurati mjesto u kojem će dobiti sve potrebne informacije o proizvodnji te stvarati udruženja proizvođača, ali i sam proizvodni pogon na kojem će moći izrađivati autohtone mesne prerađevine te doprinijeti stvaranju uspješnih i tržišno konkurentnih poljoprivrednih gospodarstava na području Baranje.

Prilikom posjeta Kući baranjskog kulena, ministrica Tramišak kazala je kako je riječ o hvale vrijednom projektu.

„Jedan projekt lijepog naziva i još ljepše priče, a to je put brendiranja baranjskih i slavonskih proizvoda“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako će time malim proizvođačima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućiti da nastave proizvoditi ovaj autohtoni baranjski proizvod.

„Izuzetno mi je drago što je ovaj projekt sufinanciran europskim sredstvima. Projekt je vrijedan više od 12,5 milijuna kuna, te je oko 10,6 milijuna kuna sufinanciran europskim sredstvima“, nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak osvrnula se i na uspješnost Belog Manastira u povlačenju europskih sredstava.

„Na području Belog Manastira ostvarili ste veliki broj vrijednih projekata u vrijednosti većoj od gotovo 250 milijuna kuna“, rekla je ministrica Tramišak i dodala kako je riječ o novom zamašnjaku u razvoju cijele Baranje i Belog Manastira.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić rekao je kako je upravo kulen jedna od specifičnosti Slavonije i Baranje i naglasio značaj kulena.

„Baranjski kulen ima svoju specifičnost jer je on prvi krenuo iz ovih područja i zaslužuje imati svoju kuću“, rekao je župan Anušić.

„Otvaranje ove kuće još je jedan korak prema želji da brendiramo našu Slavoniju i Baranju kao najjaču kontinentalnu turističku destinaciju“, izjavio je župan Anušić i dodao kako je otvaranje Kuće još jedan poticaj tome.

„Novac koji koristimo iz europskih fondova preko Središnje agencije za financiranje i ugovaranje i Ministarstva je jedna zajednička priča koja rezultira dobrim projektom. Kulen je naša specifičnost, naš autohtoni proizvod i kao takav on treba prijeći granice Hrvatske i Europe, a i svijeta“, zaključio je župan Anušić.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob izjavio je kako je konačno od jednog ruševnog objekta nastala lijepa priča koja će predstaviti Baranju, Beli Manastir i Osječko-baranjsku županiju na karti proizvođača baranjskog kulena.

„To znači da ćemo ubuduće proizvođače pozvati u ove moderno uređene industrijske prostore te promovirati i pomoći im da kroz projekt dobivanja veterinarskog broja i svega onoga što im je potrebno da bi brendirali svoj proizvodi i klasirali, da konačno dođu u poziciju da od malih, kućnih proizvođača i prodavača na kućnom pragu budu ozbiljni i komercijalni proizvođači baranjskog kulena“, kazao je gradonačelnik Rob.

„Ogromna je potražnja za vrhunskim brendom, a to je i kulen od crne svinje, kulen kobasica, kulenova seka i naravno poznata slanina. Sve ovo će se moći proizvoditi u ovim pogonima koji su pored nas“, dodao je gradonačelnik Rob.

„Pet je proizvođača za početak. Inkubatorski ćemo ih pozvati da ovdje rade, odlučiti o tome tko će biti od njih prvi“, izjavio je gradonačelnik Rob i najavio nove projekte.  

„Iznimno smo zainteresirani da s proizvođačima začinske mljevene crvene nastavimo ovu priču na jednoj kući koja bi se zvala kuća baranjske paprike. Vrlo interesantan projekt koji smo zamislili u budućem razdoblju“, pojasnio je gradonačelnik Rob.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric također je izrazio zadovoljstvo realiziranim projektom.

„Provedeno je 19 projekata u posljednje četiri godine“, kazao je ravnatelj Petric i naglasio izuzetno dobru partnersku suradnju.

„Kuća baranjskog kulena jednim je dijelom tvornica kulena, a drugim turistička prezentacija koja će biti poticaj svim ovim proizvođačima svinja i proizvođačima kulena po čemu je Baranja i poznata“, rekao je ravnatelj Petric.
 

Pisane vijesti