Svečano uručeni ugovori o financiranju u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2022. godinu

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Lipanj/Plitvička jezera/286222681_465047292096105_1174028831215607709_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Plitvičkim jezerima u petak je svečano uručeno 45 ugovora iz  Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vrijednih ukupno devet milijuna kuna, a oni, kako je rečeno, pridonose, prije svega, jačanju partnerstva Hrvata u Hrvatskoj s Hrvatima u BiH.

U cilju pružanja potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine s iznosom financiranja od 9,1 milijuna kuna za 2022. godinu.
 
Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne (regionalne) razine i predstavlja podršku u unapređenju socijalne/društvene, javne, komunalne, okolišne i kulturne infrastrukture.
 
Program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju, osigurava pretpostavke za jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te potiče aktivaciju svih dionika na zajedničkom radu za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njihov gospodarski oporavak. Doprinosi stvaranju preduvjeta za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenju negativnog demografskog trenda u pograničnom području te podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.  

Ministrica Nataša Tramišak je na svečanosti uručivanja ugovora rekla da taj program pridonosi jačanju položaja Hrvata uz granicu, Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH, također i stvaranju preduvjeta za smanjenje negativnog demografskog trenda u pograničnom području, te da podiže kvalitetu života i integraciju cjelokupnog stanovništva koje živi na tom prostoru.  

Prošle je godine u njih uloženo šest milijuna kuna, ove godine devet, a zbog činjenice da je za ta novčana sredstva bilo prijavljeno 213 projekata, za narednu je godinu planirano 17 milijuna kuna.

„To vam je znak da prekogranična partnerstva možete produbljivati i raditi na novim projektima, posebno za depopulirane prostore uz granicu, za Hrvate u Hrvatskoj i Hrvate izvan Hrvatske, jer svi smo mi dio jednog jedinstvenog i nedjeljivog naroda“, rekla je Tramišak.

Pri tom je naglasila da konkretni programi neće samo poboljšati neku infrastrukturu, ojačati lokalne i vjerske zajednice, škole, kazališta, dječja igrališta, već će se kroz tu suradnju ojačati i partnerstva, prijateljstva Hrvata u Hrvatskoj i onih u BiH.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je da taj program pridonosi potpori Hrvatima u Bosni i Hercegovini i osnaživanju pograničnog područja Republike Hrvatske, gospodarskom i svakom drugom razvoju.

Prema Milasovim riječima, upravo je dobar odaziv na takve programe znak jamstva opstanka Hrvata u BiH, te je poželio da pridonese povratku iseljenih Hrvata.

Taj program smatra "samo početkom suradnje za dobrobit hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, jednakopravnost, gospodarski oporavak i za uspostavu konstitutivnosti kakva treba biti".

„Mi smo jedan narod, živimo u dvije države, dvije domovine, imamo zajedničku prošlost, sadašnjost, a i budućnost“, rekao je Milas i dodao da „za jedne bez drugih nema sreće, nema smisla“.

Savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova Domagoj Knežević rekao je da ministar Gordan Grlić Radman ima Bosnu i Hercegovinu stalno u fokusu ne bi li se ostvarila jednakopravnost i ravnopravnost zajamčena ustavom, te je dodao da su prekogranični projekti iznimno važni za jačanje položaja Hrvata u BiH, ali i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori.



Pisane vijesti