Održana početna konferencija Projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj“

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Lipanj/OECD/288150466_467573221843512_763059240342032795_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uvodnim izlaganjem svečano je otvorila jednodnevni događaj koji je uvod u visoko značajan Projekt „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj“, koji provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

„Ovim projektom, financiranim iz Norveškoga financijskoga mehanizma 2014.-2021. želimo postići jačanje strateškoga planiranja i jačanje upravljačkih kapaciteta među različitim razinama vlasti, a posebice na regionalnoj i lokalnoj razini“, istaknula je ministrica Tramišak zahvalivši se pritom nazočnim predstavnicima OECD-a kao partnerima projekta te koordinatorima za strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini koji su ključni dionici procesa.

Kako je najavila ministrica, nakon današnjega uvodnog događaja, uslijediti će niz projektnih aktivnosti, s ciljem jačanja strateškoga planiranja na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj.

Kao očekivane učinke projekta ministrica je istaknula poboljšane vještine i kapacitete za provedbu Nacionalne razvojne strategije koji će omogućiti praćenje ciljeva i pokazatelja uspješnosti, kao i povezivanje ciljeva i prioriteta na regionalnoj i lokalnoj razini s onima na nacionalnoj razini.
„Projektom ćemo postići poboljšane vještina i sposobnosti regionalnih i lokalnih koordinatora relevantne za koordinaciju procesa strateškoga planiranja i provedbu Nacionalne razvojne strategije 2030. na regionalnoj i lokalnoj razini te uspostaviti kulturu dijaloga za učinkovitu politiku i donošenje odluka i funkcionalnu mrežu razvijenu na regionalnoj razini za postizanje ciljeva Nacionalne razvojne strategije i ciljeva održivoga razvoja.

Glavne aktivnosti projekta su izrada OECD-ovog izvješća o višerazinskom upravljanju u Hrvatskoj (Multi-level governance report) te će Hrvatska, kao kandidat za članstvo u OECD-u, aktivno sudjelovati u razmjeni iskustva i znanja te i kroz današnji događaj jačati vještine i kapacitete na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Predstavnici Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj, u svojim su izlaganjima i panelima naveli kako OECD inzistira upravo na višerazinskom modelu upravljanja , koji je istaknula i ministrica, pri čemu je iznimno važna decentralizacija procesa upravljanja prema lokalnoj i regionalnoj razini. Jačanju kapaciteta da provedbu ovog modela upravljanja doprinijeti će i ovaj projekt koji Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi sa OECD-om kao partnerom.

Na današnjem događaju, uz sudionike iz OECD-a, aktivno je sudjelovalo 70-ak koordinatora za strateško planiranje na regionalnoj razini koji će kao ključni dionici procesa misiju i viziju projekta provoditi u svojim jedinicama regionalne samouprave. 

Pisane vijesti