Uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka u vrijednosti 4,9 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Lipanj/Split, ugovori/284490742_464566412144193_6387283850844388801_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban uručili su danas ugovore iz Programa razvoja otoka i to za općine Jelsa, Sućuraj, Sutivan, Pučišća, Postira, Šolta, Nerežišća i Bol te gradove Supetar, Trogir, Komiža, Hvar, Stari Grad i Vis.

Ugovor je dodijeljen i Splitsko-dalmatinskoj županiji i to za dovršetak gradnje Klesarske škole Pučišća.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije jednom godišnje provodi Program razvoja otoka, lokalnog je karaktera i ima za cilj otočnoj zajednici omogućiti realizaciju prioritetnih malih kapitalnih infrastrukturnih projekata čime se sustavno nastoje umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske.
 
Osnovni cilj Programa je stvaranje povoljnih preduvjeta za održiv otočni gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz financijsku podršku i poticanje razvoja otočnih specifičnosti.
 
Obuhvat Programa odnosi se na sve naseljene otoke Republike Hrvatske koji se nalaze na području šest obalno-otočnih županija kojima otoci teritorijalno i administrativno pripadaju i to: Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Program je namijenjen izgradnji, rekonstrukciji, obnovi, uređenju, modernizaciji, komunalne, prometne, društvene, javne, poduzetničke ili turističke infrastrukture, a podrška je usmjerena i na infrastrukturne projekte koji doprinose zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti i/ili su namijenjeni  korištenju obnovljivih izvora energije. 

„Ovih petnaest ugovora vrijedni su 4,9 milijuna kuna i financiraju se iz sredstava državnog proračuna“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak kazala je da je oko 6,7 milijardi kuna europskih projekata ugovoreno i u provedbi na području Splitsko-dalmatinske županije.

„To govori koliko vrijedno su sve jedinice lokalne samouprave sa županijom, vašim gospodarstvenicima i ostalim korisnicima europskih sredstava vrijedno radili na programiraju, pripremanju projekata, izradi dokumentacije, prijavi projekata i realizaciji istih“, izjavila je ministrica Tramišak.

Ministrica je istaknula kako Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u svojoj nadležnosti ima i posebnu skrb i brigu o otocima te da vodi računa kroz Zakon o otocima o različitim programima između kojih je, osim ulaganja u Program razvoja otoka za društvenu, komunalnu, turističku, javnu infrastrukturu, ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje, pripadaju i programi za razvoj gospodarstva, razvoj civilnog društva. 

"Znamo da su ova sredstva ulaganja u onu malu životnu komunalnu infrastrukturu koja olakšava svakodnevni život njihovim građanima, uljepšava njihova naselja i na neki način podiže taj stupanj razvoja. No međutim znamo da su potrebe života na otocima puno veće i da naši otoci i otočne zajednice imaju i puno više planova i vrijednih i spremnih projekata i ulaganja i slijedeći tu politiku regionalnoga razvoja Vlada Republike Hrvatske donijela je za novo programsko razdoblje programsku arhitekturu u kojem vodimo više računa o regionalnom razvoju. Pa vodeći tako brigu o regionalnom razvoju Republike Hrvtaske u okviru novog operativnog programa, Integriranog teritorijalnog programa, posebna alokacija u iznosu od 150 mil. eura  izdvojena je samo za ulaganja na području otoka", naglasila je ministrica Tramišak. 

"Ovo je prvi put da se europska sredstva ciljano izdvajaju za različite potrebe u Republici Hrvatskoj. Znamo da su naši otoci i naši biseri, te smo i putem ove alokacije, zasebno izdvojene samo za otoke, pružili ovu ruku podrške. Područje otoka zahtjeva i puno drugih ulaganja, i bolju i kvalitetniju prometnu povezanost. Vodeći računa o potrebi jačanja gospodarstava u hrvatskim regijama, uz Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku i Jadransku Hrvatsku, ima zaseban plan industrijske tranzicije regije i tu dodatnu alokaciju od 140 milijuna eura za Jadransku regiju.

Ministrica je naglasila kako će se nastaviti ulagati u otoke i u novom financijskom razdoblju u okviru novog Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027., i to kroz poticanje integriranog i uključivog lokalnog društvenog i gospodarskog razvoja, lokalnog razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u područjima koja nisu urbana. I za ovaj cilj predviđeno je 150 milijuna eura.

„Ova briga o otocima kroz današnje ugovore, a poglavito kroz novu alokaciju od 150 milijuna eura namijenjenih samo otocima, jamči svjetliju perspektivu razvoja lokalnih zajednica na samim otocima. Zbog toga iskreno hvala ministrici za izborenu takvu alokaciju specifičnu samo za otočane. U ime svih čelnika lokalnih zajednica hvala i za današnje ugovore“, izjavio je župan Boban.

Načelnik Općine Sutivan Ranko Blažević zahvalio je na sredstvima koja su dodijeljena njegovoj općini. „Bez ovog novca naši projekti bili bi nemogući. Hvala u ime svih općina koje su dobile sredstva. Hvala i na drugim natječajima u kojima nas prati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije“, rekao je Blažević.

„Ovaj Program je bitan za nas otočane jer se radi o manjim projektima koje ne možemo aplicirati na fondove Europske unije, a sami gradovi često nemaju toliko sredstava. Mi smo aplicirali uređenje partera Trga Gospe od sedam žalosti u Komiži“, izjavila je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

U državnom proračunu za 2022. godinu je za Program razvoja otoka planirano 17,6 milijuna kuna.

Među odabranim projektima u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći mogući iznos od 450 tisuća kuna osiguran je za dovršetak dogradnje Klesarske škole Pučišća na otoku Braču, rekonstrukciju i energetsku obnovu objekta u poslovnoj zoni Vis (Starine), uređenje igrališta uz dječji vrtić u Bolu na Braču te drugu fazu izgradnje i opremanja parka Borići u Nerežišćima. Ostali će se projekti biti financirani s iznosima od 105 do 420 tisuća kuna.



Pisane vijesti