Sjednica Otočnog partnerstva Dubrovačko-neretvanske županije

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/wdfagds.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Otočno partnerstvo za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka sastalo se danas u Korčuli.

Uz članove radne skupine, sjednici su nazočili i ministar Šime Erlić, državna tajnica Spomenka Đurić, te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Zamjenik župana Joško Cebalo, ujedno predsjednik Otočnog partnerstva, istaknuo je kako je, uz novi Zakon o otocima, proces izrade teritorijalnih strategija i posebna financijska omotnica namijenjena isključivo otocima, važan korak za daljnji napredak.

"Pred nama je važan zadatak da u skorom vremenu usuglasimo i usvojimo strategiju razvoja naših otoka i na taj način usmjerimo i omogućimo ulaganja. Vjerujem da smo i mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na dobrom putu za povlačenje sredstava i ulaganja u one potrebe koje smo mi otočani prepoznali kao bitne", uvodno je kazao predsjednik Cebalo.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kontinuirana ulaganja Županije u otoke i poluotok Pelješac te istaknuo kako s nacionalne razine postoji velika podrška za razvoj projekata, što je osobito važno.
"Vjerujem u uspješan rad našeg otočnog partnerstva, kao i nastavak provedbe svih daljnjih projekata", rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Ministar Šime Erlić ovom je prilikom naglasio kako je Republika Hrvatska jedna od rijetkih država koja ima poseban zakon za otoke. U Europi, osim Hrvatske, imaju ga još samo Finska i odnedavno Škotska.

"Analizirajući ulaganja u otoke na nacionalnoj razini, svjedočimo kako su ona iz godine u godinu sve veća. Prema podacima iz 2021. godine, ulaganja na otocima bila su rekordna, a vjerujemo da ćemo, nakon analiza, isto moći reći i za 2022. Posebna otočna omotnica od dodatnih 150 milijuna eura i proces koji sve naše obalne županije sada prolaze, a koji se odnosi na izradu strategija, predstavljaju nov pristup. Zajedno kreiramo ciljana područja ulaganja s vama, članovima otočnih partnerstva, i imamo ambiciju postati primjer dobre prakse upravljanja razvojem otoka na razini Europske unije’, naglasio je ministar Erlić.


Otočno partnerstvo za izradu Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije broji 39 članova, a uz predstavnike Županije, čine ga predstavnici jedinica lokalnih samouprava s otoka i poluotoka Pelješca te Grada Dubrovnika, predstavnici gospodarstvenika, sveučilišta, gospodarske i obrtničke komore, sportskih i kulturnih udruga, kao i lokalnih akcijskih grupa.

Sukladno Zakonu o otocima, obalno-otočne županije, kroz izradu teritorijalne strategije, provode participativni pristup u rješavanju lokalnih problema u kojem proces vode otočni dionici.
Na taj način izravno utječu na kreiranje smjerova razvoja za otoke čime ujedno jačaju društvenu koheziju i kapacitete za strateško planiranje i provedbu projekata unutar otočne zajednice.
Kroz izradu strategija odgovara se na mnoge specifične izazove otoka identificiranjem ključnih područja djelovanja te otvaranjem mogućnosti za provedbu ciljanih intervencija i rješavanje specifičnih lokalnih potreba.



Pisane vijesti