Konferencija u Dubrovniku "Energija i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj"

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/khgsd.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Šime Erlić otvorio je konferenciju u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 

Pitanje energetske samodostatnosti trenutno je jedno od globalno najvažnijih, ne samo zbog energetske krize, već posebno u kontekstu sve jačih posljedica koje ostavljaju klimatske promjene.

EU fondovi koje imamo na raspolaganju iz nove programske perspektive u velikoj su mjeri usmjereni na financiranje zelene tranzicije svih sektora gospodarstva i dijelova društva.
Jedan od dostupnih izvora je i financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora o kojem je posebno bilo riječi, budući da je iz programa "Energija i klimatske promjene" dosad realizirano ukupno 36 projekata.

Jedan od tih projekata je i "Ugradnja sustava dizalice topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Gradu Dubrovniku" čija je provedba u tijeku, a bit će završen do siječnja sljedeće godine.
O projektu je netom prije početka konferencije, u kompleksu Gradskog bazena, govorio gradonačelnik Franković te ga predstavio ministru Erliću s podacima o uštedama koje će se ostvariti prelaskom s fosilnih goriva na upotrebu morske vode u sustavu grijanja. Radi se o financijskoj uštedi od 75%, a emisije CO2 smanjit će se za 89%.

Na otvorenju konferencije uvodnim su se govorima obratili dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica šefa diplomatske misije Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, te veleposlanica Islanda u Republici Hrvatskoj Nj. E. Kristín Aðalbjörg Árnadóttir.

Ministar Erlić naglasak je stavio na različite modele i mogućnosti financiranja projekata o čemu je, u kontekstu EU fondova, istaknuo kako je cilj konferencije povezati župane, gradonačelnike i druge institucije sa zainteresiranim organizacijama s Islanda i iz Norveške, u području energetike.
"U narednom periodu Hrvatska ima čak 4,5 milijardi eura iz različitih EU izvora koje treba iskoristiti i njima pokrenuti nove investicije u industriji, zgradarstvu, instalaciji obnovljivih izvora energije, te održivoj mobilnosti. Dubrovački primjer gradskog bazena odličan je pokazatelj kako to treba izgledati i želimo vidjeti više takvih projekata i u drugim dijelovima Hrvatske", rekao je ministar Erlić.

U nastavku konferencije uspješne dosadašnje primjere te planove za iduće razdoblje iznijeli su ravnateljica Nacionalne energetske uprave Islanda Halla Hrund Logadóttir i zamjenik ravnatelja Ministarstva nafte i energetike Kraljevine Norveške Øivind Johansen.
Konferencija je zaključena prezentacijom direktora Norveške uprave za vodne resurse i energiju Bjørna Auliea, izlaganjem direktora EIHP-a Dražena Jakšića, te zanimljivim panelom na kojemu su sudjelovali župan Igor Andrović, zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnici Mato Franković, Dario Hrebak i Damir Mandić, te predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan.

Pisane vijesti