Šibeniku dodijeljeni Sporazum o korištenju tehničke pomoći za ITU mehanizam te Ugovor za „Izradu Strategije razvoja urbanog područja Šibenik“.

  • Slika /slike/Vijesti/2024/031f2cc0-07f3-462e-9748-a0376bb4f5a0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U šibenskoj gradskoj upravi potpisali su ih ministar Šime Erlić i gradonačelnik Željko Burić.

Ministar Erlić naglasio je da je ITU mehanizam najveći i najvažniji element potpore gradovima putem kojeg je jedinicama lokalne samouprave osigurano ukupno 680 milijuna eura, od čega Gradu Šibeniku, za dva važna projekta, pripadaju 22 milijuna eura.
"Tim ulaganjima želimo postići da gradovi budu još zeleniji, tehnološki napredniji i održivi. Vjerujem će taj novac donijeti novu, dodatnu vrijednost u Šibenik i da će grad zadržati visoke stope rasta i kontinutet razvoja projekata“, izjavio je ministar nakon potpisivanja. 

Gradonačelnik Burić pojasnio je što konkretno znači sporazum o korištenju tehničke pomoći.
"Potpisanim sporazumom Gradu Šibeniku je osigurano 400 tisuća eura iz čega će, među ostalim, biti isplaćivane plaće onom dijelu djelatnika gradske uprave koji rade na provedbi projekata financiranih iz ITU mehanizma", istaknuo je gradonačelnik Burić.
Kako je kazao, ITU novcem u iznosu od 22 milijuna eura, financirat će se Centar za mlade na području bivše vojarne Bribirskih knezova i Centar za komunalni prijevoz u industrijskoj zoni Podi.

Ministar Erlić u Šibeniku je sudjelovao i na konferenciji „EU FONDOVI - Nove prilike 2021. - 2027.“ na kojoj je istaknuo da Hrvatsku očekuju nove velike prilike koje moramo iskoristiti, jer nam slijedi novo razdoblje i financijska omotnica od 25 milijardi eura do 2030. godine. 
Osim o ITU mehanizmu, bilo je riječi i o Integriranom teritorijalnom programu za otoke. Ministar je pojasnio da je Hrvatska razvila specifičan pristup kao malo koja zemlja u Europskoj uniji, uvažavajući činjenicu da otočani najbolje znaju u što treba ulagati. 

"Otočani su dosta dobro reagirali i  ukupnu alokaciju od 150 milijuna eura direktno ćemo uložiti u takve intervencije na otocima“, zaključio je ministar.
Otocima u arhipelagu Šibensko-kninske županije iz ITP-a je dostupno 15,9 milijuna eura.

Izvor: HINA

 



Pisane vijesti