Održana konferencija "ITU Zadar 2030. - inovacija, transformacija, urbanizacija"

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/c1b742b6-8e0f-43b6-b297-09036b1dac58.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Riječ je bila o razvoju Grada Zadra do kraja desetljeća, posebno u kontekstu novih 43 milijuna eura koji su na raspolaganju iz ITU mehanizma.

Na konferenciji “ITU ZADAR 2030 - Inovacija, transformacija, urbanizacija” održanoj u ponedjeljak u novom Studentskom domu Sveučilišta u Zadru predstavljeno je više kapitalnih projekata realiziranih uz pomoć dosadašnjeg korištenja ITU mehanizma.
U narednom razdoblju urbana aglomeracija Zadra na raspolaganju će imati novih 43 milijuna eura koja će se investirati u 9 integriranih projekata.

Ministar Šime Erlić istaknuo je da je ITU mehanizam najdecentraliziraniji mehanizam koji imamo na raspolaganju, jer gradovima i općinama omogućuje realizirati projekte prema vlastitim prioritetima te se upravno na njemu temelji budući razvoj Hrvatske.
"Kako bismo odgovorili na buduće izazove, moramo se dobro organizirati i ponuditi bolju kvalitetu javnih usluga, prigrliti nove tehnologije i metode bržeg i boljeg prostornog planiranja te prihvatiti zelene principe održivog razvoja. Tehnološki napredak već danas mijenja gradove i moramo razmišljati kako se prilagoditi tehnološkoj revoluciji koja dolazi", istaknuo je ministar.

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je da je zadovoljan dosad postignutim, naglasivši realizirane projekte iz prve ITU financijske perspektive u razdoblju 2014. - 2020. To uključuje izgradnju infrastrukture gospodarske zone Crno, novi poduzetnički inkubator, rekonstrukciju zgrade stare Tehničke škole i Centra za mlade s okolišem, obnovu kompleksa Samostana sv. Nikole, te rekonstrukciju Tuđmanove ulice s uvođenjem digitalnih tehnologija u sektoru prometa i javnog prijevoza.
"Prošlu smo omotnicu u cijelosti iskoristili i u samo nekoliko godina dobili nove sadržaje trajne vrijednosti i bolju kvalitetu života. Pred nama su sada 43 milijuna eura koje usmjeravamo u inovacije, transformaciju i urbanizaciju. Nastavljamo s urbanom mobilnošću koja podrazumijeva digitalizaciju prometa i podizanje učinkovitosti javnog prometa te rješavanje gužvi", najavio je, među ostalim, gradonačelnik Zadra. 

Rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić kazao je da je ITU mehanizam dobra prilika za postizanje učinkovitog transfera tehnologija, znanja i ideja među generacijama, a osvrnuo se i na prekomjernu betonizaciju i asfaltizaciju koja ne pogađa samo Zadar nego cijelo Sredozemlje.
"Kada govorimo o urbanizaciji, onda ne treba voditi računa samo o tome kako prostor izgleda, nego u većoj mjeri kako funkcionira. Grad mora biti smislena, funkcionalna i za život atraktivna cjelina. Izrazito agresivna betonizacija i asfaltizacija nisu specifični samo za Zadar, a različite se regije različito s tim nose. Da, važni su nam novi objekti, ali najvažniji su ljudi", kazao je rektor Faričić.

U nastavku konferencije održali su se paneli i daljnje diskusije o ovim temama uz prezentacije planiranih ulaganja u novom EU programskom razdoblju.



Pisane vijesti