Sastanak Vlade i 5 sjeverozapadnih hrvatskih županija uključenih u Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/VRH_6720-01.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sastanak je održan u Koprivnici pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

 

Premijer je izrazio zadovoljstvo susretom u Koprivnici te pohvalio otvorenje nove Podravkine tvornice industrijske tjestenine vrijedne 15 milijuna eura. Naglasio je da je riječ o velikom zamahu investicijskog ciklusa ove važne prehrambeno-prerađivačke kompanije i dodao da je riječ o prvoj fazi ulaganja, a u sklopu druge bit će otvorena tvornica u Varaždinu, a potom i veliki distribucijsko-logistički centar, ukupne vrijednosti 80 milijuna eura.

Razgovor sa županima vodio se oko razvojnih prioriteta i provedbe projekata koji su definirani na ranije održanim sastancima u Varaždinu i Čakovcu.
Uručeno je i nekoliko važnih sporazuma o financiranju brojnih projekata, od kojih se posebno ističu oni iz područja turizma, poput Daruvarskih i Krapinskih Toplica. 
Premijer je kazao da će se nastaviti s ulaganjima u prometnu infrastrukturu i zdravstvo, podsjetivši kako je Vlada preuzela financiranje obveza od Bjelovarsko-bilogorske županije za Opću bolnicu u Bjelovaru, a spomenuo je i izgradnju novog Centralnog operacijskog bloka u Varaždinskoj bolnici.
Naglasio je da su investicije u poljoprivredu na sjeveru Hrvatske izrazito velike te su one praktički na razini oko 20% ukupnih investicija, što u ruralni razvoj, što kroz jamstva našim poljoprivrednicima.

Resorna izlaganja imali su i nazočni ministrice i ministri Vučković, Brnjac, Butković, Erlić, Habijan i Beroš.

Uoči sastanka sa županima, uručeni su ugovori sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru poziva „Zaželi" vrijedni 5,5 milijuna eura. Njima će se zaposliti 115 osoba koje će pružati usluge pomoći za ukupno 666 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Izvor: Vlada RH

Pisane vijesti