Pušten u promet podvožnjak u Osijeku financiran EU fondovima

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/olkijhgf.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Podvožnjak u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića riješit će problem zastoja u jednoj od najprometnijih ulica.

Radi se o projektu izvedenom za nešto više od 7 milijuna eura, od čega je 85 % sufinancirano sredstvima EU fondova, a njime će se značajno unaprijediti sigurnost svih sudionika u prometu te rasteretiti osječku gradsku prometnu mrežu.

Otvorenju su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić te drugi uzvanici i posjetitelji.
Potpredsjednik Vlade Butković rekao je kako je Osijek jedinstven po mnogočemu, no kad je riječ o projektima, posebno se ističu oni vezani za prometnu infrastrukturu te naglasio kako je ovaj dovršen i prije dogovorenih rokova. 

„Ovim projektom riješilo se usko grlo, odnosno crna točka na postojećem ulazu u grad, no treba spomenuti i čitav niz drugih projekata u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, kao što je realizacija zadnjih 5 kilometara Vc koridora, nabava 25 novih autobusa, obnova tramvajske infrastrukture i nabava 10 novih tramvaja iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, projekt terminala za rasute terete u luci, obnovljena zgrada željezničkog kolodvora te buduće potpisivanje ugovora za rekonstrukciju terminala odnosno zgrade u zračnoj luci" izjavio je potpredsjednik Butković. Dodao je i kako zahvaljuje Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz čiju se pomoć projekti kanaliziraju prema svim dijelovima Republike Hrvatske.

Ministar Erlić kazao je kako je Grad Osijek dosad realizirao projekte u vrijednosti od preko 400 milijuna eura.

"Vidljivo je kako se Osijek razvija jako dobro i treba istaknuti i Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao dobre primjere korištenja prilika koje pružaju Europski fondovi. Samo iz mehanizma za gradove, Osijek u narednom razdoblju ima na dispoziciji 55 milijuna eura za razvoj svog urbanog područja čime se omogućuje daljnji fokus ulaganja u podizanje kvalitete života, osobito u području mobilnosti i zelenog, održivog prometa. Čestitam svima koji su doprinijeli da se ovaj projekt uspješno realizira i veselimo se nastavku investicija i povlačenju ukupno 25 milijardi eura diljem Hrvatske, koliko nam je na raspolaganju do kraja ovog desetljeća" zaključio je ministar Erlić.

Pisane vijesti