Ministar Erlić održao sastanak sa slovenskim ministrom Jevšekom

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas su se u Zagrebu susreli ministar Šime Erlić i slovenski ministar kohezije i regionalnog razvoja Aleksander Jevšek na temu korištenja sredstava Fonda solidarnosti.

Sastanku su osim ministara, nazočile i državne tajnice iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš i Ministarstva europskih i vanjskih poslova Andreja Metelko–Zgombić, uz stručnjake u provedbi.
 
Povod radnog sastanka bio je prenošenje hrvatskog iskustva slovenskim kolegama u korištenju Fonda solidarnosti, s obzirom na aktualno pitanje potpore oporavku Republike Slovenije nakon katastrofalnih poplava koje su je zahvatile ranije ovog mjeseca.
Radi se o najvećoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila Sloveniju od njene samostalnosti.
 
Fond solidarnosti osnovan je 2002. godine upravo kao odgovor na velike poplave koje su tada pogodile srednju Europu u ljeto te godine. Od tada je iz Fonda više od 130 puta pružena pomoć, među njima i Republici Hrvatskoj koja je sredstva zatražila nakon razornih potresa 2020. godine u Zagrebu i na Banovini.
Europska komisija nedavno je istaknula Hrvatsku kao dobar primjer učinkovitog korištenja ovih sredstava.
 
Slovenska delegacija, predvođena ministrom Jevšekom, istaknula je veliku vrijednost prenošenja hrvatskog iskustva kako bi se administrativni rokovi sveli na najmanju moguću mjeru. Nažalost, štete su iznimno velike i nezapamćene u zadnjih 30 godina te slijedi intenzivan period njihovog popisivanja i podnošenje zahtjeva Europskoj komisiji. Ministar Jevšek zahvalio je hrvatskom kolegi ministru i predstavnicima drugih ministarstava na konkretnim i iznimno korisnim informacijama.
 
„Prenijeli smo vrijedna iskustva koja su sada važna Sloveniji za organizaciju sustava korištenja sredstava Fonda solidarnosti. Svjesni smo učinaka koje je ova katastrofa imala na Sloveniju, te uz konkretnu pomoć u opremi koju smo odmah pružili, i dalje stojimo na raspolaganju kroz ovaj proces kako bi se štete što prije sanirale“ zaključio je ministar Erlić.

Pisane vijesti