Ministar Erlić u posjetu Istarskoj županiji

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/lpikjhugf.jpg
  • Slika
  • Slika

Tema održanih radnih sastanaka u Gradu Puli i Istarskoj županiji bili su projekti financirani EU fondovima.

U fokusu razgovora ministra Šime Erlića i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića bilo je korištenje ITU mehanizma u proteklom razdoblju i programskom razdoblju do 2027. godine.

Gradonačelnik Zoričić istaknuo je neke od projekata koji mijenjaju vizuru grada.
"Ono što je u idućem razdoblju posebno važno je kupalište Stoja, potom biciklističke staze, potpuna obnova vojarne Karlo Rojc i, naravno, razvojni projekt Valelunga, odnosno pulski inovacijski centar" rekao je gradonačelnik Pule, dodavši kako je riječ o projektima koji će ići u sporazum koji će Grad Pula uskoro potpisati s nadležnim ministarstvom. Također, gradonačelnik je istaknuo važnost Mornaričke bolnice za razvoj Sveučilišta u Puli.

Ministar Šime Erlić kazao je kako je Pula među prvima usvojila strategiju razvoja urbanog područja, što je preduvjet za korištenje sredstava.
"Pula je dosad imala na raspolaganju 18 milijuna eura za ITU mehanizam. Mi smo kao Vlada ispregovarali kod Europske komisije novu, povećanu omotnicu sredstava i ona sada za Pulu iznosi 33 milijuna eura, što otvara put snažnijoj podršci u provedbi projektnih planova", istaknuo je ministar Erlić. 

Nakon sastanka s gradonačelnikom Pule, ministar se susreo s predstavnicima Istarske županije.
Razgovarali su o prioritetnim projektima za Županiju te nadolazećim pozivima za njihovo sufinanciranje iz EU fondova, poput opremanja ambulanti u domovima zdravlja.
Govoreći o zdravstvu, izdvojena je rekonstrukcija te opremanje ambulanti primarne zdravstvene zaštite Istarskih domova zdravlja. Taj projekt planira se kandidirati na natječaje iz Programa konkurentnost i kohezija. 
Osim toga, dva su županijska projekta planirana za financiranje putem Fonda za pravednu tranziciju, a radi se o rekonstrukciji i opremanju istraživačkog centra METRIS pri Istarskom veleučilištu i uspostavi Centra izvrsnosti u elektrotehnici Srednje škole Mate Blažine Labin. 
Za područje kulture, kako je istaknuto, značajna je rekonstrukcija Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Projektom se planiraju rekonstrukcija i opremanje prvog i drugog kata te potkrovlja, odnosno ukupna površina od 3500 kvadrata. Na drugom katu planirani su depoi i postav stalne zbirke, a u potkrovlju multifunkcionalni prostori za različite vrste restauratorskih radionica.

Od EU projekata koji su u tijeku, istaknuta je izgradnja budućeg Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula koji je u visokoj fazi realizacije, a riječ je o trenutno najvećem županijskom ulaganju u obrazovanje. Isto tako, tu je i projekt „Sea for Heritage Energy transition“ koji provodi županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj, odobren za financiranje u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ te sufinanciran iz Norveškog financijskog mehanizma i Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Ministar Erlić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Istarskom županijom te pohvalio napore koji se ulažu, kako u dovršetak EU projekata, tako i u pripremu novih u programskom razdoblju 2021. - 2027. Naglasio je i kako su, uz 46 milijuna eura osiguranih iz ITU mehanizma, pred Istrom mogućnosti iz Fonda za pravednu tranziciju koji iznosi 73 milijuna eura, uz sve ostale dostupne EU fondove.

 



Pisane vijesti