Postavljena sunčana elektrana na krovu zagrebačke Klinike za psihijatriju Sveti Ivan

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/ČĆČL_Ćlkčjlkči.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Elektrana je realizirana u sklopu programa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije "Enerija i klimatske promjene".

Radi se o projektu solarizacije ustanova Grada Zagreba kojima je vlasnik ili osnivač Grad Zagreb, a povećanje korištenja obnovljivih izvora energije ostvarit će se kroz implementaciju 8 pilot-projekata s planom da se u svrhu samoopskrbe izgrade sunčane elektrane ukupne snage 1,43 MW. Osim Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, obuhvaćaju objekte bazenskih kompleksa Svetice i Utrine, Bazena Jelkovec, Doma za starije osobe Trešnjevka (podružnica u Drenovačkoj i podružnica na Trgu Slavoljuba Penkale), Dječjeg vrtića Trnsko (podružnica na Kajzerici) te na lokaciji SOC Jakuševec.

Današnjim svečanim obilježavanjem završetka radova na postavljanju fotonaponske elektrane u Jankomiru nazočili su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, veeposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj NJ. E. Arne Sannes Bjørnstad, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, te ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac.

Ministar Erlić istaknuo je kako je Vlada osigurala velike iznose iz EU fondova upravo za poticanje investicija povezanih sa zelenom tranzicijom.
"Veliki su kapaciteti javnog sektora koji može i treba koristiti ova sredstva, a riječ je o čak 30% od ukupno ispregovaranih sredstava koja su alocirana za provedbu zelenih politika u narednom razdoblju. Ovakva ulaganja, osim što imaju dobar efekt na očuvanje okoliša, imaju utjecaj i na financijsku bilancu javnih ustanova, odnosno na njihovo poslovanje. Stoga je dobro i poticat ćemo sve potencijalne prijavitelje i dalje, da se javljaju na pozive Ministarstva i da svi zajedno u periodu pred nama ostvarimo naše zelene ciljeve" izjavio je ministar Erlić.

Ravnatelj Vladimir Grošić kazao je kako je ovo velik dan za Kliniku na kojoj je postavljeno preko 700 solarnih panela čime će se pokriti gotovo polovica svih potreba za električnom energijom.
"S obzirom na sadašnju cijenu, procjena je kako će godišnji trošak za električnu energiju biti smanjen za 50 tisuća eura. Ovo također označava i početak naše priče o smanjenju emisija ugljičnog dioksida, a o tome svi trebamo brinuti. Energija u psihijatriji ne treba samo za žarulje, već i za medicinske aparate koji pomažu u liječenju naših pacijenata i zaista sam sretan da smo uspjeli realizirati ovaj zeleni projekt" rekao je ravnatelj Grošić u svom govoru.

Gradonačelnik Tomašević naglasio je kako je potrebno ojačati otpornost na potencijalne nove energetske krize kojima je izložen javni sektor.
"Ova elektrana ima kapacitet 300 kilovata, a Grad Zagreb je dosad ukupno postavio samo 700. Dakle ovo je najveća solarna elektrana na bilo kojoj zagrebačkoj ustanovi i želja nam je da što prije krenemo u realizaciju daljnjih ovakvih investicija na svim javnim zgradama" kazao je gradonačelnik.

Ukupna vrijednost cijelog projekta koji uključuje 8 ustanova iznosi 1.169.421,33 eura, od čega je 85 % iznosa iz programa "Enerija i klimatske promjene" koji se financira putem mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. - 2021. Nositelj projekta je Grad Zagreb uz partnere Zagrebački holding d.o.o. i Međunarodnu zakladu Energy Farm iz Norveške, a sve bi lokacije trebale biti dovršene do 30. travnja sljedeće godine.

Pisane vijesti