Programom „Energija i klimatske promjene“ do energije s manjim ugljičnim otiskom i povećanom sigurnošću opskrbe

Slika /slike/Vijesti/2023/Rujan   Listopad/Foto III_Konferencija projekta_ Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica.jpg
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, kao Upravitelj programa, u suradnji s programskim partnerom Energetskim institutom Hrvoje Požar te donatorskim partnerom Norveškom upravom za vodne resurse i energiju od 2021. godine provodi Program Energija i klimatske promjene, koji za cilj ima omogućiti uvođenje i primjenu tehnologija s manjom emisijom ugljika, poboljšanje energetske učinkovitosti i povećanje sigurnosti opskrbe energije.

Ukupna vrijednost Programa iznosi 20 milijuna eura, od čega je 17 milijuna eura bespovratnih sredstava osiguranih iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021., dok 3 milijuna eura iznosi nacionalno sufinanciranje.

Područja programskog fokusa uključuju obnovljivu energiju, energetsku učinkovitost, energetsku sigurnost, ublažavanje efekta klimatskih promjena i prilagodbu na klimatske promjene, a posebna pažnja u provedbi programa u Hrvatskoj usmjerena je na mjere energetske učinkovitosti i podršku korištenja obnovljivih izvora energije, uključujući geotermalnu energiju, energiju mora i energiju sunca.

Ključni rezultati Programa postići će se kroz dva ishoda:
  • Ishod 1: „Poboljšana energetska učinkovitost“, koji je vezan za provedbu Predefiniranog projekta „Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)“ te
  • Ishod 2: „Povećana proizvodnja energije iz obnovljivih izvora“, koji se odnosi na implementaciju projekata ugovorenih kroz programske natječaje, odnosno četiri otvorena poziva na dostavu projektnih prijedloga te dva otvorena poziva za dostavu projektnih prijedloga male vrijednosti.

U svrhu unapređenja kompetencija, ali i redovitog obavještavanja javnosti i dionika o napretku Programa, Nositelji projekata dužni su redovito izvještavati o ispunjavanju ugovorenih ciljnih vrijednosti pokazatelja, kao i provoditi aktivnosti komunikacije i vidljivosti putem radionica,  okruglih stolova, studijskih putovanja, konferencija za medije i sl.

Tako je 19. listopada 2023. godine održana konferencija za medije na projektu „Velika Gorica Solarni Grad – Odbrojavanje“, Nositelja projekta Velike Gorice, koji se provodi u sklopu Programa kroz Poziv „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“. Ključna poruka je da će tijekom studenog 2023. godine u funkciju biti puštene 22 solarne elektrane na zgradama javne namjene u Velikoj Gorici, koje se realiziraju ili su već realizirane i dio su rezultata predmetnog projekta.



Zatim je 26. listopada 2023. godine održana konferencija za medije na projektu „Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica“, Nositelja projekta Krapinsko–zagorske županije, u svrhu predstavljanja dosadašnjih rezultata ostvarenih u sklopu Programa i to kroz Poziv „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“. Projektom će se istražiti i valorizirati geotermalni potencijal Krapinskih Toplica i zato se izrađuje projektno tehnička dokumentacija koja je osnova za pokretanje buduće investicije, odnosno radova na postojećoj bušotini u Općini Krapinske Toplice. Osnovni korisnik navedene geotermalne energije bila bi Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, kao i nekoliko zgrada javne namjene.

Potvrda da se Program i pripadajući projekti intenzivno provode dokazuju i najavljeni promotivni događaji planirani tijekom studenog 2023. godine, odnosno tri radionice na temu promidžbe projektnih rezultata.

U sklopu realizacije projekta „Tehnička dokumentacija za direktno iskorištavanje geotermalne energije na području grada Siska“, Nositelja projekta Grada Sisak, za 10. studenog 2023. godine predviđeno je javno predstavljanje postignuća „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“. Istog je dana planirana i radionica projekta „Mapiranje plitkih geotermalnih sustava u Republici Hrvatskoj– PLIGES“, Nositelja projekta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, dok je za 15. studenog zakazana projektna radionica projekta „Topusko pametni termalni grad – TopThermalCity“, Nositelja projekta Lječilište Topusko.

Predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na događanjima će sudjelovati iz perspektive Upravitelja Programa, ali će i pružati praktičnu podršku na promociji postignutih ostvarenja.

Više informacija dostupno je na poveznici.

Pisane vijesti