680 milijuna eura za razvoj 22 grada i njihovih urbanih područja

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Rujan   Listopad/ITU Zadar/3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kroz ITU mehanizam financirat će se projekti usmjereni na unapređenje poduzetničke konkurentnosti, čisti i pametni gradski promet te revitalizaciju kulturne baštine i brownfield područja.

U organizaciji Europske urbane inicijative (EUI), instrumenta Europske komisije za potporu urbanoj dimenziji kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027. godine, te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Zadru je održano dvodnevno događanje s ciljem izgradnje i jačanja kapaciteta posvećenih pružanju visokokvalitetnih integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u Hrvatskoj.

Nakon što se tijekom financijske perspektive 2014. – 2020. održivi urbani razvoj u Hrvatskoj provodio kroz ITU mehanizam u 8 najvećih gradova, u novoj perspektivi 2021. – 2027. čak 22 grada i njihova urbana područja dobit će sredstva za provedbu svojih urbanih strategija. Riječ je o 680 milijuna eura dostupnih u sklopu Integriranog teritorijalnog programa (ITP) koje će gradovi moći ulagati u unapređenje poduzetničke konkurentnosti, čisti i pametni gradski promet, zelenu i turističku infrastrukturu te revitalizaciju kulturne baštine i brownfield područja.


Stoga su ciljevi događanja u Zadru bili istražiti relevantne ITU prakse iz drugih država EU, pomoći hrvatskim urbanim vlastima da bolje razumiju kako se međusektorske politike mogu povezati kroz ITU i kako najbolje promicati sinergije između sektorskih intervencija u praktičnom smislu te potaknuti inovativne pristupe u kontekstu ITU-a u Hrvatskoj, kako u modelima isporuke, tako i u donošenju ideja za nove vrste projekata. Tako je posebno zanimljiv bio panel u kojem su predstavnici Osijeka, Zadra i Karlovca, koji su već uspješno proveli ITU projekte u svojim urbanim područjima, svoja znanja i iskustva, ali i izazove prenijeli gradovima koji su se tek priključili ITU mehanizmu.

„U bliskoj suradnji s gradovima kontinuirano radimo na unapređenju načina na koji planiraju, integriraju i provode ulaganja na svojim područjima za koja su im osigurana sredstva iz EU fondova i ITU mehanizma. Povijesno najveći iznos sredstava iz EU fondova, čak 680 milijuna eura, Vlada je osigurala za gradove i njihov urbani razvoj, što dovoljno govori o tome koliku im važnost pridajemo“, izjavio je prilikom otvaranja događanja ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te je naglasio važnost unapređenja kapaciteta kroz razmjenu znanja i primjere dobre prakse, kako iz ranijih ITU ulaganja u Hrvatskoj, tako i iz onih provedenih diljem EU. Posebno je istaknuo i suradnju s Europskom urbanom inicijativom koja podupire urbana područja inovativnim djelovanjem, izgradnjom kapaciteta i znanja, razvojem politike i komunikacijom o održivom urbanom razvoju, a čija su znanja i iskustva iznimno korisna za razvoj budućih ITU projekata u Hrvatskoj.

Od raspoloživih sredstava, 30 milijuna eura osigurano je za ulaganja u poduzetništvo, 141,6 milijuna eura za zeleni, čisti, pametni i održivi gradski prijevoz, a čak 509,67 milijuna eura za ulaganja u brownfield, kulturnu i prirodnu baštinu, održivi turizam, zelenu i višenamjensku infrastrukturu te javne površine.

Gradovi uključeni u Integrirani teritorijalni program u novoj financijskoj perspektivi su četiri središta urbanih aglomeracija – Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, središta većih urbanih područja – Zadar, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Vinkovci te središta manjih urbanih područja koja su ujedno i središta županija – Koprivnica, Vukova, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin. Ukupno obuhvaćaju 192 grada i općine, pokrivajući 2.670.134 stanovnika, odnosno 68,7 % stanovništva Hrvatske.

Uz aktivno učenje na edukativnim predavanjima i radionicama, sudionici događanja imali su priliku učiti i iz terenskih posjeta uspješno provedenih projekata u Zadru, kao što su kompleks Svetog Nikole, budući Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, poslovna zona Crno, poduzetnički inkubator i kontrolna soba Inteligentnog prometnog sustava i drugi.  

Foto: Zadarski list

Pisane vijesti