24. i 25. listopada održava se 12. godišnji forum Strategije EU za dunavsku regiju (EUSDR)

Slika /slike/Vijesti/2023/Rujan   Listopad/Picture1.jpg
Dvanaesti godišnji forum Strategije EU za dunavsku regiju (EUSDR) održava se 24. i 25. listopada 2023. godine u Brdu kod Kranja, u Sloveniji pod nazivom “Ulazak EUSDR-a u desetljeće budućnosti”. Obuhvaća teme od posebne važnosti za dunavsku regiju, kao što su transport i energija, društvo znanja i razvoj vještina, uključivanje mladih i njihova uloga u Strategiji te evaluacija procesa embeddinga, tj. povezivanja prioriteta Strategije s nacionalnim prioritetima i sredstvima financiranja.

Forum je otvorila slovenska zamjenica predsjednika Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Tanja Fajon, koja se osvrnula na osnovne ciljeve EUSDR-a te posebno istaknula kako je Slovenija tijekom predsjedanja Strategijom posebnu pozornost posvetila integraciji država članica Strategije, sada EU kandidatkinja. Naglasila je važnost uloge suradnje i solidarnosti te se posebno osvrnula i zahvalila na pruženoj pomoći država susjeda i cijele regije u povodu najgore prirodne katastrofe koja je ove godine pogodila Sloveniju.

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira (DG REGIO) u svom je obraćanju zahvalila slovenskom predsjedanju Strategijom te pozdravila zajedničku deklaraciju donesenu na ministarskom sastanku. Spomenula je i niz uspješnih projekata koji su pokrenuti u okviru EUSDR-a u području povezanosti regije, energetske učinkovitosti, cirkularne ekonomije, upravljanja vodama te razvoju vještina potrebnih za profesije budućnosti. Naglasila je ulogu dunavske strategije i njezinu centralnu ulogu u provedbi kohezijske politike i drugih EU ciljeva.

Republiku Hrvatsku na forumu predstavlja Ministarstvo regionalnoga razvoj i fondova Europske unije, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja te predstavnici lokalne i akademske zajednice.

Pisane vijesti