Prezentiran Program podrške gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Ravnih kotara, Bukovice i Neretvanske doline

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/8014ce1e-27de-44e1-b307-77c1ff18dcda.JPG
  • Slika
  • Slika

Program je u Metkoviću predstavio ministar Erlić, uz potpredsjednika Vlade Bačića i ministricu Vučković.

Na sastanku u gradskoj upravi sudjelovali su gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te načelnici susjednih općina Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje - Nikola Krstičević, Boro Dominiković i Maja Vrnoga.

Riječ je o novom trogodišnjem programu putem kojeg će u područje doline Neretve, Bukovice i Ravnih kotara ukupno biti uloženo 5,5 milijuna eura nacionalnih sredstava, s ciljem postizanja održivog gospodarskog razvoja, poboljšanja kvalitete života te poticanja razvoja ključnih gospodarskih sektora.

Uz Grad Metković, područje doline Neretve koje će biti obuhvaćeno Programom su i općine Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, a ulagat će se u gospodarsku, društvenu i komunalnu infrastrukturu.
Prvi je to put da je dio Dubrovačko-neretvanske županije uključen u poseban regionalni program Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kojim se ciljano podupiru slabije razvijena područja dubrovačkog zaleđa. 

„U Gradu Metkoviću smo pripremili već nekoliko projekata koje ćemo prijaviti na ovaj javni poziv, a svima im je svrha da dodatno povećaju kvalitetu života naših sugrađana. Želim zahvaliti Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, ministru Šimi Erliću te cijeloj Vladi na prepoznavanju potreba razvojnih prioriteta lokalne razine te na donošenju ovog hvalevrijednog programa“, kazao je gradonačelnik Metkovića Milan.

Ministar Šime Erlić istaknuo je zadovoljstvo projektima koje su pripremile jedinice lokalne samouprave iz Neretvanske doline.

„Programom želimo dodatno poduprijeti razvoj ove 4 jedinice lokalne samouprave, jer smatramo da je potrebno dati im poticaj kako bi brže podigle potrebnu infrastrukturu - komunalnu, gospodarsku i društvenu. Time zaokružujemo priču regionalnih programa koju smo započeli u ovom mandatu - za Slavoniju, Baranju i Srijem, Dalmatinsku zagoru, Gorski kotar, Liku, Banovinu te dijelove Karlovačke županije. Sada imamo program koji obuhvaća Bukovicu, Ravne kotare i dolinu Neretve i izuzetno sam zadovoljan što smo ga uspjeli pokrenuti. Upravo smo obavili sastanak s gradonačelnikom Milanom te načelnicima općina Pojezerje, Kula Norinska i Zažablje na kojima smo se upoznali s projektima koji su ovdje od ključnog interesa te nam je u interesu da se oni što prije ugovore i realiziraju“, istaknuo je ministar Erlić.  

Važnost Programa istaknuo je i župan Nikola Dobroslavić.

‘Nakon 2 ciljana teritorijalna programa - jedan za šire područje Dubrovnika, a jedan za otoke, ovo je treći program Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za zaobalni dio doline Neretve. Smatram da je izuzetno važan jer će pomoći ovim četirima jedinicama pri realizaciji njihovih projekata. U dolini Neretve očekuju nas i novi projekti, poput izgradnje nove zgrade OŠ Don Mihovila Pavlinovića, projekta navodnjavanja Koševo - Vrbovci, Centra za agrume i pokušalište u Opuzenu, te strateškog projekta brane na Neretvi koji će osigurati obranu od zaslanjenja. Sve te projekte realizirat ćemo u narednom razdoblju te osigurati Neretvanskoj dolini održiv razvoj za budućnost“, kazao je župan Dobroslavić.



Pisane vijesti