Dubrovniku dodijeljeni sporazum o korištenju tehničke pomoći za ITU mehanizam i ugovor za izradu Strategije razvoja urbanog područja

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/12552ae1-ecc9-4528-a1ae-6fd562a94d03.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Osigurana je tehnička pomoć u iznosu od 400 tisuća eura bespovratnih sredstava te nešto više od 22 tisuće eura za izradu Strategije urbanog područja Dubrovnik.
 

Urbanoj aglomeraciji Dubrovnik dodijeljeno je 22 milijuna eura za provedbu projekata iz ITU mehanizma za razdoblje 2021. - 2027., a osim Dubrovnika ona obuhvaća i područje općina Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle. 
Današnjim sporazumom za provedbu planiranih projekata, odnosno jačanje svojih kapaciteta, Dubrovnik je dobio tehničku pomoć u iznosu od 400 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Ministar Šime Erlić naglasio je kako Ministarstvo kroz različite mehanizme kontinuirano pruža podršku gradovima i općinama u realizaciji njihovih projekata, s velikim naglaskom na udaljena područja.
„Ovih 22 milijuna eura doprinos je i Vlade i Ministarstva i njima će se na dubrovačkom području realizirati novi važni projekti za povećanje kvalitete života i dostupnosti javnih sadržaja, u cilju da se svi krajevi Hrvatske urbaniziraju i poveća kvaliteta javne infrastrukture. Ovdje na jugu napravilo se puno u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, a sada realiziramo i specifičan program za otoke vrijedan 28 milijuna eura, što će biti dodatan impuls razvoju otoka kakav još nismo imali. Posebno me veseli i to što smo zaokružili svoje nacionalne programe regionalnog razvoja koje je kreirala ova Vlada. Općine i gradovi jako dobro reagiraju na njih, a usmjerili smo ih na ona područja s najvećim potrebama. To je fokus ove Vlade koja je napravila najviše od svih dosadašnjih vlada za regionalni razvoj, kombinirajući europske fondove i nacionalna sredstva. Ispred nas je prilika generacije za nove projekte diljem Hrvatske, koju možemo iskoristiti samo u koordinaciji s jedinicama lokalne samouprave, kao što je to bio slučaj i dosad“, naglasio je ministar Erlić.

Gradonačelnik Franković zahvalio je ministru na podršci te podsjetio na brojne dosad realizirane projekte na području Dubrovnika.
"Kada pogledamo sve ono što se posljednjih 7 godina dogodilo u našem gradu, ali i diljem Županije, možemo reći samo veliko hvala Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Vladi. Stalno ponavljam, Vlada Andreja Plenkovića, ući će zlatnim slovima u povijest Dubrovnika i Republike Hrvatske jer je najviše doprinijela povećanju kvalitete života svih naših sugrađana, počevši od cestovne i vodovodno-komunalne infrastrukture pa do izgradnje vrtića, škola, a i najmlađi vozni park autobusa je upravo u našem gradu zahvaljujući europskim sredstvima. Siguran sam da će se tako nastaviti i iduće desetljeće“, poručio je gradonačelnik Franković.

S gradonačelnikom se složio i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je kazao kako je riječ o projektima koji rade iskorak prema daljnjem unaprjeđenju kvalitete života građana te čestitao Dubrovniku i susjednim općinama na novom potpisanom ugovoru ITU mehanizma.

„Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji korisnici smo znatnih sredstava. Iza sebe imamo najuspješnije projekte, od Pelješkog mosta, stonske obilaznice, 11 luka. Naravno da imamo plan u budućnosti realizirati nove strateški važne projekte i siguran sam da ćemo to u suradnji s Vladom i uspjeti. Ono što još želim spomenuti je i to da će uskoro biti potpisan sličan ugovor za područje otoka. Naime, Vlada je za otočna područja uvela novi, iznimno značajan mehanizam vrijedan 140 milijuna eura, od čega 28 milijuna eura bespovratnih sredstava ide našoj županiji. Sve će jedinice lokalne samouprave moći prijaviti barem jedan velik i kvalitetan projekt za poboljšanje života na otocima“, istaknuo je župan Dobroslavić.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također je istaknula kako je upravo koordinacija i suradnja jedinica lokalne samouprave, županije, ministarstava i Vlade rezultirala činjenicom da je proteklo programsko razdoblje najprepoznatljivije po projektima od nacionalne strateške važnosti upravo na području Dubrovačko-neretvanske županije, što je podvukao i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

„Čak 40% proračuna Dubrovačko-neretvanske županije čine 3 programa financirana europskim sredstvima. To je ogroman financijski okvir, a ništa manje važna nije ni činjenica da najveći dio europskih sredstava završava u investicijama, što je bilo od iznimne važnosti za graditeljski sektor u proteklom periodu. Jedinice lokalne samouprave dosad su izuzetno kvalitetno koristile dostupna sredstva i nema dijela Hrvatske gdje te investicije nisu vidljive“, zaključio je potpredsjednik Vlade Bačić.

Potpredsjednik Vlade Bačić, ministri Erlić i Vučković, župan Dobroslavić te gradonačelnik Franković u nastavku su sudjelovali na konferenciji "EU fondovi - nove prilike 2021. - 2027." 
Na konferenciji su predstavljeni nadolazeći natječaji i pozivi te nove mogućnosti financiranja razvojnih projekata, s posebnim naglaskom na one u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Bilo je riječi o industrijskoj tranziciji, ulaganjima u gospodarstvo i poljoprivredu, promociji projekata, urbanom razvoju, uz iskustva dosadašnjeg korištenja sredstava iz EU fondova.

  

Pisane vijesti