Otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu

  • Slika /slike/Vijesti/2024/Ožujak/Hrvatski Crveni križ/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Zagrebu je u četvrtak otvoren Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici vrijedan 1,98 milijuna eura, čija se gradnja financirala iz EU fondova u okviru poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“.

Riječ je o prvom takvom centru u Hrvatskoj koji je namijenjen za smještaj korisnika u kriznim situacijama, kao i za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga poput savjetovanja i psihosocijalne podrške.

U ime ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, državni tajnik Domagoj Mikulić pozdravio je sve prisutne te je naglasio kako je izuzetno ponosa na ovaj projekt Hrvatskog Crvenog križa, koji je namijenjen korisnicima socijalnih usluga u zajednici, kao jedan u nizu od 76 projekata iz poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“ koji su sufinancirani europskim sredstvima.  

“Kao Ministarstvo ponosni smo na svaki od tih projekata, pogotovo na ovakva mjesto koja su puna podrške i razumijevanja za sve naše sugrađane koji se nalaze u teškim životnim trenutcima. Sigurni smo da je svaki euro, od ukupno preko 90 milijuna eura, iskorišten za poboljšanje kvalitete života i podrške najranjivijim skupinama našeg društva. Posebno me veseli što nam je u aktualnoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. na raspolaganju 142 milijuna eura za ovakve i slične projekte. Čestitam Hrvatskom Crvenom križu i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta“, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić

„Sretna sam i ponosna što je danas otvoren ovaj centar gdje će se potrebitim građanima pružati izvanistitucionalna pomoć. Vjerujem da će ovo biti centar na koji ćemo biti ponosni i s kojim ćemo uspješno surađivati, a Crveni križ naš je ozbiljni partner u mnogim projektima“, kazala je državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa.

„Želim se zahvaliti svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta i koji su u to uložili puno snage, energije i volje. Ponosni smo na to što ga napokon imamo i onima kojima je potrebna naša pomoć odsad ćemo pomagati na znatno višem nivou“, rekao je na otvorenju tog centra izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Izgradnjom nove zgrade Centra značajno će bit unaprijeđen kapacitet smještaja kao i životni standard korisnika smještaja te će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj, širenje i dostupnost socijalnih usluga. Takvim pristupom bit će spriječena nepotrebna institucionalizacija i njezine negativne posljedice na one najranjivije u društvu. Stručni tim Hrvatskog Crvenog križa, prvenstveno psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi, ali i drugi educirani djelatnici, primjenom brojnih aktivnosti namijenjenih prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji, pridonijet će poboljšanju kvalitete njihova života u zajednici.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 u 76 projekata socijalnog uključivanja i deinstitucionalizacije uloženo je 90,8 milijuna eura iz EU fondova, koji su se realizirali ili se još realiziraju kroz nekoliko poziva.

Zahvaljujući tim projektima u Hrvatskoj se znatno unaprijedila socijalna infrastruktura koja je omogućila kvalitetniji život građana iz ranjivih skupina, prije svega starijih i bolesnih osoba, tako da ih se bolje uključilo u društveni život zajednice bez da ih se smijesti, primjerice, u domove za starije ili hospicije za palijativnu skrb.

Otvoreni Centar Hrvatskog Crvenog križa prvi je takav Centar u Hrvatskoj i namijenjen je za smještaj korisnika u kriznim, odnosno posebnim životnim situacijama, kao i za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga poput savjetovanja i psihosocijalne podrške.

Izgradnjom nove zgrade Centra značajno će bit unaprijeđen kapacitet smještaja kao i životni standard korisnika smještaja te će se stvoriti uvjeti za daljnji razvoj, širenje i dostupnost socijalnih usluga. Takvim pristupom bit će spriječena nepotrebna institucionalizacija i njezine negativne posljedice na one najranjivije u društvu.

Stručni tim Hrvatskog Crvenog križa, prvenstveno psiholozi, socijalni radnici i socijalni pedagozi, ali i drugi educirani djelatnici, primjenom brojnih aktivnosti namijenjenih prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji, pridonijet će poboljšanju kvalitete njihova života u zajednici.

Centar Hrvatskog Crvenog križa za korisnike socijalnih usluga u zajednici izgrađen je i opremljen bespovratnim sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a vrijednost mu je 1.981,492,79 eura. 

 



Pisane vijesti