Predstavljeni rezultati provedbe financijskih mehanizama EGP-a i Kraljevine Norveške u Hrvatskoj

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/fcl.jpg

Trodnevno događanje organizirano je u Zadru od 20. do 22. rujna.

U sklopu susreta održani su konferencija i Godišnji sastanak vezan za provedbu EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma, a organizirani su i posjeti nekima od financiranih projekata.

Godišnji sastanak otvorio je ministar Šime Erlić, uz veleposlanika Kraljevine Norveške u Zagrebu Nj. E. Arnea Sannesa Bjørnstada te predsjedavajućeg Odbora za financijske mehanizme Leifa Trana.
U svojim govorima, ministar i veleposlanik istakli su doprinos Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi i jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. 
 
Sudionicima konferencije ukratko je predstavljen status programa koji se financiraju u Republici Hrvatskoj - Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva, Energija i klimatske promjene, Pravosuđe i unutarnji poslovi, Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost, Civilno društvo te Bilateralni fond.
Radi se o ukupno 103 milijuna eura kojima se financira preko 100 projekata diljem Hrvatske.
 
Na konferenciji su predstavljeni projekti CRONOS - Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla (nositelj: Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju – ATTEND (nositelj: CARNET), Otoci učeničkog poduzetništva i eko-društvenih inovacija za održivi razvoj Splitsko-dalmatinske županije - OPERA SDŽ (nositelj: Klaster za eko-društvene inovacije i razvoj - CEDRA Split), Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe i Unaprjeđenje sustava mirenja (nositelj Ministarstvo pravosuđa i uprave), Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku (nositelj: Grad Dubrovnik), Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju (nositelj: Istarska županija), AI-driven Fish tank inspection (nositelj: Bedalov d.o.o.) i  For an equal start to every children (nositelj: Udruga SIDRO).
 
Od inicijativa financiranih iz Bilateralnog fonda, predstavljeno je Unaprjeđenje norveških studija na Filozofskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sudionici su imali priliku poslušati i zanimljiva iskustva predstavnika Hrvatske gorske službe spašavanja u okviru bilateralne razmjene iskustava između Hrvatske i Norveške u traganju i spašavanju iz ruševina.
 
Predstavnici donatora - Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Norveškog veleposlanstva u Zagrebu i Ureda za financijske mehanizme, u pratnji predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije obišli su projekte financirane ovim mehanizmima na području Splita, Zadra i Šibenika. U Splitu su obišli integrirane fotonaponske elektrane na predjelu Gripa, postavljene u okviru projekta „SuSTainable"- Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita”, te obnovljenu zgradu Općinskog građanskog suda.
Organiziran je i posjet Regionalnom znanstvenom centru – raSTEM u Šibeniku te u Zadru STEM parku znanosti, podignutom u dvorištu OŠ Šime Budinića.
Donatori su se tako imali priliku uvjeriti kako su sredstva utrošena na najbolji mogući način - u projekte usmjerene na povećanje energetske učinkovitosti, unaprjeđenje pravosudnog sustava, opremanje škola i jačanje sustava osnovnoškolskog obrazovanja u STEM području. 
 

 

Pisane vijesti