Dodijeljeni ugovori iz Programa za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/čghb.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Riječ je o 17 projekata vrijednih 730 tisuća eura.

Na svečanoj dodjeli ugovora sudjelovali su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar Šime Erlić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi te Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara".

Premijer Plenković istaknuo je da je današnja dodjela ugovora utjelovljenje provedbe Vladine politike uključivosti i suradnje s nacionalnim manjinama te unaprjeđenja kvalitete života romske nacionalne manjine kroz proračunska, nacionalna sredstva u pogledu ulaganja u infrastrukturu u gradovima i općinama u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine.

Predsjednik Vlade Plenković posebno je istaknuo dovršenje kulturnog centra Roma Baranje vrijedan 123.000 eura te izgradnju 87 stambenih jedinica u Dardi i (Belišću), prostore Kali Sare, Kulturno- edukacijski centar, Središnju knjižnicu Roma u Hrvatskoj, sufinanciranje Memorijalnog centra u Uštici i Zida boli te niz drugih infrastrukturnih projekata koji, kako je rekao, govore da je Vladina politika ne samo čvrsta i snažna u smislu partnerstva i političke volje, već i operacionalizirana u suradnji.
Zahvalio je ministru Erliću i njegovom timu te čelnicima uključenih jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi koja koordinira provedbu svih operativnih programa za nacionalne manjine i nacionalnog programa uključenosti.
"Izgrađeni infrastrukturni objekti nisu samo za pripadnike nacionalne manjine, nego za sve građane koji žive na područjima gdje i pripadnici romske nacionalne manjine", kazao je premijer.

Ministar Erlić rekao je da se ovakvim ulaganjima stvara društveni okvir u kojem se i pripadnici romske nacionalne manjine mogu integrirati na kvalitetan način.
"Držimo da se upravo to i postiže kroz ovaj program i namjera nam je s time nastaviti i u budućnosti. Stvaramo uvjete u naseljima i općinama koji nemaju dovoljno dobru infrastrukturu da se podigne kvaliteta života", istaknuo je ministar.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da su ovi i brojni drugi projekti ostvareni razumijevanjem premijera Plenkovića i suradnjom od 2016., odnosno gotova 2 puna mandata.
"Vlada kontinuirano povećava sredstva za realizaciju projekata i nadam se da će to činiti i dalje", rekao je dodavši kako je cilj smanjiti razlike.
Izrazio je uvjerenje da će programi dati rezultate i biti zalog za budućnost romske zajednice u Hrvatskoj u smislu jednakosti i suzbijanja negativnih pojava. 

Izvor: Hina/Vlada RH

Pisane vijesti