Hrvatska napreduje prema iskorištenju svoje prve EU financijske perspektive

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/up-arrow-graph-on-brown-paper-2022-12-15-23-32-55-utc.jpg

Čak milijardu eura sredstava ovjereno je u kolovozu i rujnu, a dodatna milijarda u planu je do kraja godine.

Ministar Erlić danas je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade izvijestio o napretku u izvršenju i dobroj dinamici iskorištavanja sredstava iz dostupnih EU fondova.
 
Prema posljednjim službenim podacima Europske komisije, koji se objavljuju na portalu Cohesion Data, u zadnjih nekoliko mjeseci po odobrenim sredstvima skočili smo za 5 mjesta, s 14. na 9. mjesto, od 28 zemalja za koje se prate podaci. Tijekom ljeta ovjerena je milijarda eura potrošenih sredstava, a dodatnu milijardu ovjerit ćemo do kraja ove godine.
 
„Kako se približavamo kraju godine, intenzitet isplate se povećava i siguran sam da ćemo, ako zadržimo ovu dinamiku, iskoristiti sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje iz EU fondova. Na korisnicima sredstava, kao i tijelima javnog sektora koja su zadužena za provedbu EU fondova, velik je pritisak zadnjih godinu dana zbog završetka projekata koji su u tijeku, isplata i ovjeravanja sredstava koji se moraju obraditi, borbe s povećanjem cijena kao i svih procedura koje je potrebno poštovati. Naši napori s početka godine kojima smo riješili nekoliko važnih procedura te konstantno osnaživanje SAFU-a kao ključne agencije za provedbu EU fondova, daju rezultate. Početkom godine izdali smo upute kojima smo dodatno ubrzali i pojednostavili postupke. Posebno je važna uputa vezana za povećanje cijena u graditeljstvu te dvije upute kojima smo unaprijedili postupanja tijela u sustavu. Do kraja godine dodatno ćemo intenzivirati rad svih uključenih, no gotovo smo svakodnevno na terenu i maksimalno pružamo svu potrebnu podršku korisnicima u završavanju njihovih projekata. S ovih milijardu eura ovjerenih sredstava korak smo bliže cilju, a poduzet ćemo sve što je potrebno da iskoristimo sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje“, kazao je ministar Erlić.
 
Uz 9,9 milijardi eura isplaćenih sredstava iz višegodišnjeg financijskog okvira, ovjereno je 8,4 milijardi eura koje je Europska komisija dosad doznačila u Državni proračun Republike Hrvatske.
Zajedno sa sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Hrvatska je ukupno u plusu 11,9 milijardi eura, što je razlika između uplaćenih nam sredstava i našeg participiranja u EU proračunu.
 

Pisane vijesti