Predsjednica EK Ursula von der Leyen u posjeti regionalnom središttu za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva sa sjedištem u Vučevici

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Rujan   Listopad/Firespill_druga_4_10_2023.jpeg
  • Slika

Izgradnja nastavnog regionalnog središta financirana je iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska kroz projekt pod nazivom „Firespill“. 

Nositelj i vodeći partner projekta koji okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a jedan od partnera je i Splitsko-dalmatinska županija.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen naglasila je kako je lijepo što se na ovakvim projektima i suradnjama vidi europski duh. „Ovo je Europa koja živi i koja djeluje. Lijepo je čuti kako su svi, od vrha do samih vatrogasaca, zapeli kako bi ovaj vatrogasni centar bio izgrađen i ustrojen te kako bi se moglo djelovati.“

Predsjednik Vlade RH Plenković je istaknuo brojne iskorake koji su učinjeni u poboljšavanju institucionalnog ustroja hrvatskog vatrogastva. Hrvatska vatrogasna zajednica je iz statusa udruge postala središnji državni ured. Konsolidirani su i proračunski izdatci, uložena su značajna sredstva u tehničku opremu kroz Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Cilj projekta bio je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima.

Proračun projekta „Firespill“ iznosio je više od 20,5 milijuna eura, od čega se više od 10 milijuna eura odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u najvećem dijelu na gradnju i opremanje Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Nastavno regionalno središte najznačajniji je infrastrukturni segment projekta. Njegova uspostava predstavlja središnju administrativnu i logističku bazu za specijalne vatrogasne postrojbe te pomorske incidente u projektnom području. U njemu će se smjestiti i održavati vatrogasna vozila i oprema, formirati zapovjedni i komunikacijski centar i učenički dio kao integralni dio objekta. Značajan dio površine Nastavnog središta zauzimaju poligoni za obuku koji uključuju požarnu kuću i simulatore za intervencije u zračnom, cestovnom i željezničkom prometu te simulator za plamene udare.

Pisane vijesti