Povjerenica Corina Cretu na VI. Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem

  • Slika /slike/Vijesti/Galerije/Beli Manastir_21_9_2018/Beli Manastir_21_9_2018_4.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izvornim proizvodima s područja slavonskih županija dodjeljivat će se oznaka kvalitete „Proizvod Slavonije, Baranje i Srijema“

U petak, 21. rujna 2018. godine, u Belom Manastiru je održana šesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Od posljednje sjednice Savjeta, održane 20. srpnja 2018., ostvaren je porast od 6% ugovorenih sredstava, odnosno 1,1 milijarda kuna te je, u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ukupno ugovoreno 7,9 milijardi kuna odnosno 42% od ukupno raspoloživih 18,7 milijardi kuna.

Sjednicom Savjeta predsjedavao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, dok su se  uvodno obratili povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu te regionalni direktor za države EU Svjetske banke Arup Banerji.

Želim čestitati hrvatskoj Vladi zbog izrazitog nastojanja u korist ovog dijela zemlje. Europska komisija i ja osobno podupiremo i vrlo pomno pratimo Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, koji se provodi u suradnji sa Svjetskom bankom“, istaknula je Cretu.

„Ovaj višegodišnji financijski okvir za Hrvatsku iznosi oko 10,7 mlrd. eura. Kroz projekt Slavonija 2,5 mlrd. eura usmjeravamo na projekte za razvoj Slavonije. Činjenica da je povjerenica Corina Cretu s nama potvrđuje ne samo da smo mi prepoznali razvoj pet slavonskih županija, nego da je tog našeg prioriteta u cijelosti svjesna i Europska komisija. Ugovoreno je oko 42 posto sredstava namijenjenih projektu Slavonija. Od zadnjeg Savjeta održanog u Vinkovcima ostvarili smo napredak za 5,6 posto ugovorenosti projekata“, kazao je predsjednik Plenković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac informirala je o statusu i aktivnostima Projekta, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je mjere za unaprjeđenje znanosti i obrazovanja na području slavonskih županija. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić također je predstavio poduzete i planirane mjere poboljšanja sustava gospodarenja otpada i vodnog gospodarstva.

„U cilju poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih proizvoda s područja Slavonije, Baranje i Srijema, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokreće Program PROIZVODI SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA. U planu je izvornim proizvodima s područja Slavonije, Baranje i Srijema dodjeljivati oznaku kvalitete „Proizvod Slavonije, Baranje i Srijema“, najavila je ministrica Žalac.

Po završetku Savjeta, potpisano je 14 ugovora ukupne vrijednosti projekata 642 milijuna kuna, od čega je 70% sufinancirano EU sredstvima. Ugovore za projekte iz zdravstva, obrazovanja, prometa, socijalne skrbi, zaštite šuma, poljoprivrede te opremanje dječjeg vrtića, zajedno s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić, ministrica Blaženka Divjak, ministar Oleg Butković te ministar Tomislav Ćorić.

Pisane vijesti