Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u Bruxellesu: Važno nam je uložiti sredstva iz EU fondova za jačanje konkurentnosti gospodarstva i poboljšanje standarda građana

Slika /arhiva/SLIKE/Bruxelles_8_9_2014.jpg
„Koliko nam je važno iskoristiti milijarde eura koje su nam na raspolaganju u financijskom razdoblju 2014.-2020. iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, toliko nam je važno uložiti ta bespovratna sredstva u ona područja koja će ojačati hrvatsko gospodarstvo i poboljšati standard građana u svim dijelovima Hrvatske“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić  uoči početka Šestog kohezijskog foruma koji se danas i sutra održava u Bruxellesu.
 
Tema ovog skupa je ulaganje u trajni rast i radna mjesta, a u središtu pozornosti posebno će biti  razvoj i dobro upravljanje u europskim regijama i gradovima. Kohezijska politika trenutačno je glavni investicijski instrument EU-a s pomoću kojega se žele smanjiti gospodarske i socijalne nejednakosti među europskim regijama, potaknuti njihova konkurentnost te postići širi ciljevi strategije Europa 2020.
 
Hrvatski nacionalni ciljevi do 2020. godine usmjereni su, prije svega, na povećanje konkurentnosti, smanjenje regionalnih nejednakosti i siromaštva te jačanje ljudskih resursa. 
 
Hrvatska je pripremila dva operativna programa za provedbu kohezijske politike u razdoblju 2014.-2020. Kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ predviđeno je ulaganje u rast i razvoj 6,881 milijardu eura  dok je u Operativnom programu „Učinkoviti ljudski potencijali“ namijenjeno 1,582 milijarde eura.
 
„Od 6,881 milijardu eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija“ više od 2,7 milijardi eura dodijelili smo za pet prioriteta vezanih za konkurentnost: istraživanje i inovacije,  informacijske i telekomunikacijske tehnologije, razvoj malih i srednjih poduzeća, niskougljično gospodarstvo, te obrazovanje. Preko 45 posto ukupne alokacije Europskog fonda za regionalni razvoj bit će iskorišteno za podršku malim i srednjim poduzećima, istraživanje i inovacije. Visoki udio ulaganja, više od 3,5 milijardi eura, Hrvatska će uložiti u zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i promet“, kazao je potpredsjednik Grčić koji će se za vrijeme Šestog kohezijskog foruma sastati s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.
 


Pisane vijesti