Potpredsjednik Grčić: Ključni zahtjev od uprava javnih poduzeća je ulaganje u razvoj

Slika /arhiva/SLIKE/konferencija Vecernjak_26_5_2014.jpg

Govoreći o prošlotjednom roadshowu na kojem je u tri europske metropole predstavljeno novo izdanje državne obveznice, potpredsjednik Vlade Branko Grčić je u ponedjeljak na konferenciji „Ulagači, motor rasta gospodarstva" u organizaciji Večernjeg lista,  kazao da je ovo izdanje najjeftinije zaduženje Hrvatske u 20 godina, a da se i prethodno izdanje plasiralo po ovim uvjetima to bi značilo uštede u državnom proračunu od preko milijardu kuna samo na kamatama.

Grčić je kazao da je nizak prinos obveznice rezultat vrlo visokog interesa ulagača, s obzirom da je ponuda u jednom trenutku bila i 4,5 milijarde eura.

Imali smo i nešto sreće, jer su kamate na tržištu pale, ali nužno je i odabrati optimalni trenutak za izlazak na tržište, naglasio je potpredsjednik Grčić rekavši da je ulagače najviše zanimalo zašto zemlja ni nakon pet godina nije izašla iz recesije te kakva su uporišta za oporavak i rast gospodarstva ubuduće.

Ulagači su kao ključne probleme prepoznali neravnomjeran odnos javnog i privatnog sektora te nedovoljno liberalno tržište rada.
 

 Mi smo ukazali na činjenicu da je unatoč tome što je  Hrvatska skuplja od nekih zemalja u regiji, produktivnost rada nešto veća u odnosu na druge zemlje, kazao je potpredsjednik Grčić . Da je odnos prema radu bitno bolji od drugih, dodao je, pokazuju primjeri kompanija koje postižu odlične rezultate i u kojima rade visokoobrazovani ljudi što pokazuje da Hrvatska ima dobar sustav obrazovanja, a to je dobar temelj da se investitori odluče za ulaganje u Hrvatsku.

Stranim investitorima predstavljen je i plan reformi, te nastojanja u fiskalnoj konsolidaciji. O tome će svoju ocjenu i preporuke za tjedan dana u Zagrebu dati i predstavnici Europske komisije.

Govoreći o privatizaciji poduzeća u državnom vlasništvu, potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je i da je u tijeku intenzivni proces restrukturiranja javnih poduzeća. Mjesta za državne subvencije više nema, kao ni za pokrivanje njihovih gubitaka novcem iz proračuna. Ključni zahtjev od uprava javnih poduzeća je ulaganje u razvoj, istaknuo je. To je interes države.

 

 


Pisane vijesti