Za razminiranje područja oko Svetog Brda izdvojeno 15 mil. kuna

Večernji list

Razminiranje ovog područja započeto je u travnju, a kroz dva tjedna dovršit će se čišćenje preko 2,6 kilometara četvorna ili jedna četvrtina ukupne površine Općine Lovinac u Ličko-senjskoj županiji.

U Lovincu je danas održan radni sastanak predstavnika državne i lokalne uprave, na kojem je napravljen presjek trenutnog stanja razminiranja te su usuglašeni daljnji koraci oko projekta izgradnje Centra planinskog turizma Sveto Brdo. Za razminiranje tog područja iz državnog proračuna izdvojeno je preko 15 milijuna kuna, što je preduvjet za daljnji razvoj projekta centra, priopćila je Vlada RH.
 

Razminiranje ovog područja započeto je u travnju, a kroz dva tjedna dovršit će se čišćenje preko 2,6 kilometara četvorna ili jedna četvrtina ukupne površine Općine Lovinac u Ličko-senjskoj županiji. Na ovim poslovima sudjeluju čak 34 tvrtke za razminiranje s tristotinjak pirotehničara. Na sastanku su sudjelovali Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU, Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje te Hrvoje Račić, načelnik Općine Lovinac.
 

Istaknuto je kako s nastavkom realizacije izgradnje ovog projekta postoji mogućnost apliciranja za povrat uloženih sredstava za razminiranje iz fondova EU. Projekt izgradnje Centra planinskog turizma Sveto Brdo predstavlja jedinstven turistički proizvod, koji do sada nije bio razvijen u Hrvatskoj niti u bližoj regiji.
 

CPT Sveto Brdo nalazit će se na području Parka prirode Velebit, na samoj granici s Nacionalnim parkom Paklenica, a povezivat će Općinu Lovinac (mjesto Sveti Rok) u Ličko-senjskoj županiji s Općinom Jasenice (mjesto Rovanjska) u Zadarskoj županiji.
 

Kroz izgradnju turističke infrastrukture i cijelog niza sportsko-rekreativnih, smještajnih i pratećih sadržaja koji trebaju povezati prirodnu raznolikost (zaleđe, planinu i more) stvorit će se jedinstvena turistička ponuda. Izgradit će se niz pješačkih, planinarskih, biciklističkih i skijaških staza, a jedan od najvećih pothvata ovog projekta je izgradnja žičare koja će preko Svetog brda na Velebitu spajati općinu Lovinac i općinu Jasenice, odnosno kontinent i more, Liku i Dalmaciju.



Vijesti iz medija