Potpisan sporazum u okviru drugog Švicarskog doprinosa za razdoblje 2019. – 2029.

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/Šv. doprinos potpisivanje.JPG
  • Slika

Njime je Hrvatskoj na raspolaganje stavljeno 8 milijuna švicarskih franaka.

Sporazum su potpisali veleposlanik Švicarske Konfederacije Nj. E. Urs Hammer uime Švicarske agencije za razvoj i suradnju, i ministar Šime Erlić uime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Cilj drugog Švicarskog doprinosa je nastaviti s aktivnostima koje doprinose smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika unutar Europske unije. Sredstva su namijenjena financiranju programa i projekata u skladu s nacionalnim potrebama i strategijama, poput ulaganja u istraživanje i inovacije namijenjenih poslovnom i znanstvenom sektoru, vodoopskrbu i odvodnju, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, te civilno društvo.

„Kao jedna od zemalja koje najviše ulažu u istraživanje i inovacije, Švicarska je identificirala upravo ova dva područja kao ključna tematska područja Švicarskog doprinosa, kojima se ujedno promiče gospodarski rast i društvena kohezija“, poručio je veleposlanik Hammer.

Ministar Šime Erlić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te dodao kako Hrvatska nastavlja aktivno raditi na korištenju svih raspoloživih sredstava kojima se osigurava jačanje našeg gospodarstva, posebno kroz primjenu inovacija.
„Nastavak aktivnosti, osobito u kontekstu poslovnog umrežavanja, omogućit će daljnju afirmaciju hrvatskih malih i srednjih poduzeća i njihovih međunarodnih partnera u istraživačkim aktivnostima, a to u konačnici znači i bolje pozicioniranje na europskoj pa i globalnoj razini“, kazao je ministar Erlić.

Potpisanim Sporazumom, Švicarska se obvezuje donirati 8 milijuna švicarskih franaka za "Istraživački program Hrvatska", a Hrvatska osigurava dodatnih 15%.
Program se sastoji od dvije komponente. Prvu komponentu „Multilateralni zajednički istraživački projekti“, u vrijednosti 6 milijuna švicarskih franaka, provode Hrvatska zaklada za znanost i Švicarska nacionalna zaklada za znanost. Usmjerena je na izgradnju dugoročnih održivih istraživačkih partnerstava između hrvatskih i švicarskih i drugih europskih partnera s ciljem, između ostalog, omogućavanja njihove bolje integracije u europske i međunarodne istraživačke mreže. Drugu komponentu pod nazivom „EUROSTARS“ provodi Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) s ciljem poboljšanja inovacijskih kapaciteta i međunarodne konkurentnosti hrvatskih MSP-ova jačanjem njihova sudjelovanja u programu „EUROSTARS“. Vrijednost ove komponente je 2 milijuna švicarskih franaka.

Pisane vijesti