Otočni proizvođači predstavljaju svoje proizvode na Trgu bana Josipa Jelačića

  • Slika /slike/Vijesti/Hop_ozujak 2017_1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 1. do 12. ožujka 2017. godine predstavlja se projekt  Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije „Hrvatski otočni proizvod.“

U idućih desetak dana 25 otočnih proizvođača s Hvara, Brača, Visa, Dugog otoka, Ugljana, Silbe, Krka, Cresa, Raba, Paga, Korčule, Lastova, i Pelješca predstavit će raznovrsne otočne delicije i druge proizvode.

Povodom otvaranja, proizvođače nositelje oznake „Hrvatski otočni proizvod“ posjetili su državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić te predstavnici Grada Zagreba - pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić i pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk.

„Oznaku Hrvatski otočni proizvod nose proizvodi koji su nastali iz otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije. Moramo uvažavati sve otočne proizvođače i ljude koji žive na otocima. Mi smo prepoznali njihovu važnost i napravit ćemo sve da osiguramo razvoj gospodarskog i turističkog potencijala naših otoka“, izjavila je državna tajnica Nikolina Klaić te poručila kako ovaj tjedan na Trgu svi imaju priliku susrest se s ovim proizvodima i uvjeriti se u njihovu izvrsnost.

U više od 10 godina prepoznati su i distribuirani brojni otočni proizvodi koji su uspješno udovoljili svim kriterijima izvrsnosti, izvornosti i tradicije.  Oznaku kvalitete „Hrvatski otočni proizvod“ danas ponosno nosi 739 proizvoda od 249 proizvođača s 24 hrvatska otoka i poluotoka Pelješca. Raznovrsna ponuda njihovih proizvoda uključuje vina, rakije, likere, sireve, slastice, med, džemove, mariniranu ribu, maslinova ulja, kozmetičke proizvode, razne suvenire i druge specifične otočne proizvode.

Razvoj otoka prepoznat je kao važan dio politike regionalnoga razvoja i stoga će ove godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s otočanima sustavno raditi na novom Zakonu o otocima i drugim pitanjima bitnim za njihov opstanak. Izmjene zakonske regulative ići će u smjeru održivog razvoja otoka, jačanja male obalne plovidbe za povezivanje otoka međusobno i s kopnom tijekom cjelogodišnjeg razdoblja te poticanja male brodogradnje.



Pisane vijesti