Održana Svečana konferencija povodom odobrenja Interreg VI-A IPA Programa 2021.-2027.

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Prosinac/Interreg HR-SRB i HR-BiH-CG/DSC02514.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske u ulozi Upravljačkog tijela u suradnji sa Zajedničkim tajništvima te Nacionalnim tijelima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, organiziralo je Svečanu konferenciju povodom odobrenja Interreg VI-A IPA programa 2021.-2027.: Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora te Hrvatska–Srbija, koje je Europska komisija odobrila 3. studenoga 2022. godine.

Konferencija održana u Zagrebu 13. prosinca 2022., posvećena svim dionicima i potencijalnim prijaviteljima oba Interreg programa, zainteresirala je više od 200 sudionika koji su prisustvovali događaju na licu mjesta, dok je više od 530 ljudi pratilo prijenos Svečane konferencije uživo putem službenog YouTube kanala Ministarstva: Strukturni fondovi – MRRFEU.
 
Nakon uvodnih obraćanja predstavnika Nacionalnih tijela i Europske komisije, predstavljeni su rezultati navedenih programa u financijskom razdoblju 2014.-2020. te su podijeljena pozitivna iskustva 2 uspješna projekta iz prošlog financijskog razdoblja.

Nakon toga uslijedio je glavni dio Svečane konferencije kada su sudionici dobili uvid u nove mogućnosti za financiranje projekata kroz predstavljanje glavnih aktivnosti i očekivanih rezultata Interreg VI-A IPA programa u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.   

Programima će se ulagati, između ostaloga, u inovativnu i pametnu gospodarsku preobrazbu, zaštitu okoliša s naglaskom na energetsku učinkovitost, kružno gospodarstvo, prilagodbu na klimatske promjene te jačanje prekograničnih zdravstvenih i turističkih kapaciteta u programskom području, pri čemu će se posebni napori ulagati u smanjenje  društvene, ekonomske i teritorijalne nejednakosti.

Interreg VI-A IPA Program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027., koji ima na raspolaganju više od 117 milijuna eura za korisnike iz sve 3 države sudionice, poticat će pametni, zeleni i uključiv razvoj prekograničnih područja.

Programsko područje s preko 5 milijuna stanovnika, obuhvaća 12 županija u Hrvatskoj, Brčko Distrikt i 109 općina u Bosni i Hercegovini kao i 12 općina u Crnoj Gori, što je područje ukupne površine više od 87.000 km².

Interreg VI-A IPA Program Hrvatska -Srbija 2021.-2027., koji ima na raspolaganju preko 38 milijuna eura, ima za cilj potaknuti i podržati prekograničnu suradnju kako bi područje postalo otpornije na zajedničke izazove, kroz provedbu zajedničkih projekata i aktivnosti u okviru tri odabrana cilja europske politike (pametnija Europa, zelenija Europa i Europa s istaknutom socijalnom komponentom). Programsko područje kao i u prethodnom programskom razdoblju čine četiri županije u Hrvatskoj te pet okruga u Srbiji. Programsko područje prostire se na više od 25.000 km² s ukupnom populacijom oko 2,1 milijun ljudi.

Sudionici Konferencije imali su priliku obići Interreg IPA projektni sajam na kojem su mogli pogledati zanimljive eksponate i projektne rezultate te razgovarati s projektnim partnerima koji su uspješno proveli svoje prekogranične projekte u razdoblju 2014.-2020.

Nakon predstavljanja oba programa, predstavljeni su i prvi pozivi na dostavu projektnih prijedloga čije se objave očekuju u prvoj četvrtini 2023. godine.
 
Zahvaljujemo svim sudionicima te pozivamo sve zainteresirane da prate programske stranice te programske društvene mreže za više informacija o budućim aktivnostima oba Programa.

Pisane vijesti