Ministrica Tramišak uručila dva ugovora iz Programa "Energija i klimatske promjene"

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Prosinac/Norvežani/46bc12d8-f166-448e-a288-52791f12f77d.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Svečanost uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“, u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. godine, održana je 12. prosinca 2022. u prostorijama Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Temeljem donesenih Odluka o financiranju, za dva Poziva na dostavu projektnih prijedloga male vrijednosti, odobrena su 2 projekta u ukupnom bespovratnom iznosu od 397.950,75 eura.
 
Prvi se odnosio na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Izrada baze podataka duboke geotermalne energije, Nositelja projekta Agencija za ugljikovodike, u bespovratnom iznosu od 200.000.00 eura, a drugi na Poziva na dostavu projektnih prijedloga Izrada baze podataka plitke geotermalne energije, Nositelja projekta Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, u bespovratnom iznosu od 197.950.75 eura
 
Događaj je otvorila ministrica Nataša Tramišak te je pozdravila okupljene sudionike, a pritom se zahvalila g. Haakonu Blankenborgu, izvanrednom i opunomoćenom veleposlaniku Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i g. Draženu Jakšiću, ravnatelju Energetskog instituta Hrvoje Požar na suradnji i podršci u provedbi Programa „Energija i klimatske promjene“, a potpisnicima Ugovora je čestitala na odabiru njihovih projektnih prijedloga za financiranje.
 
Nakon pozdravnog govora ministrice, g. Blankenborg je ukratko dao osvrt na dosadašnju suradnju s veleposlanstvom Kraljevine Norveške u RH u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“, posebice u kontekstu bilateralne suradnje. G. Jakšić je zatim ispred Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji je ujedno i Programski partner na Programu, iznio viđenje koliko je ugovaranje ovakvih i sličnih projekata bitno u smislu jačanja energetske učinkovitosti te povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

"Današnjom dodjelom bespovratnih sredstava dosegnuli smo ključnu prekretnicu Programa jer su dodjelom ovih ugovora uspješno zatvorena i evaluirana posljednja dva od ukupno šest Otvorenih poziva za dostavu projektnih prijedloga. Ovo desetljeće bit će usmjereno na korištenje obnovljivih izvora energije, a Republika Hrvatska ima sve predispozicije da bude predvodnica na razini Europske unije, ne samo u vidu korištenja solarne energije, već i energije iz mora, potencijal koji Hrvatska do sada nije koristila, kao i geotermalne energije. Radujem se daljnjoj suradnji na ovim projektima, kao i uspješnom završetku i realizaciji svih ugovora koje smo Agenciji za ugljikovodike i Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu iz ovog Programa uručili.", naglasila je ministrica Tramišak.

"Ovaj se program i projekti koji su njime financirani, s obzirom na energetsku krizu, pokazao vrlo aktualan i potreban. Pohvalno je kako su se sredstva koristila na fokusiran način i u  komplementarnosti sa EU sredstvima, koristeći tzv. praznine u postojećem financiranju. Zahvalni smo na dosadašnjoj vrlo dobroj suradnji s Hrvatskom i veselimo se njenom Jačanju u novom Financijskom razdoblju norveških i financijskih mehanizama EGP-a", rekao je veleposlanik Kraljevine Norveške u RH.

Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, g. Dražen Jakšić, naglasio je važnost prezentacije podataka o potencijalu i korištenju plitkih i dubokih geotermalnih izvora energije u Hrvatskoj. Izrada ovih dviju internetskih platformi izrazito je važna za daljnji razvoj sektora plitke i duboke geotermalne energije jer će se podaci na transparentan način pokazati svim dionicima gdje i kako koristiti taj tip obnovljive energije.
 
Potpisnici Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, gđa Martina Tuschl, direktorica Sektora za geotermalnu energiju ispred Agencije za ugljikovodike i g. Zdenko Tonković, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, ukratko su predstavili projekte za koje su im dodijeljena sredstva, nakon čega se pristupilo Svečanom uručivanju pojedinačnih Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.



Pisane vijesti