Održana 65. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/gospićć.jpg
  • Slika
  • Slika

Sjednici održanoj u Gospiću nazočili su, između ostalih, ministar Šime Erlić te državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina i glavna državna rizničarka Danijela Stepić.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić rekao je kako se radi o redovnom susretu s aktualnim temama, najavivši raspravu oko sredstava za decentralizirane funkcije, statusa regionalnih koordinatora, rada stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i drugih tema. Također, najavio je dva velika događanja u ovoj godini.

„2023. obilježavamo 30 godina lokalne demokracije u Hrvatskoj, kao i 20 godina djelovanja Hrvatske zajednice županija. Ove ćemo obljetnice svečano obilježiti, a događaji će se održati u travnju u Opatiji, u Primorskoj-goranskoj županiji iz koje je i potekla ideja o osnivanju Zajednice. U rujnu će se, nakon pandemijske stanke, održati 9. forum poljskih i hrvatskih regija“, rekao je župan Marušić.

Župan Ernest Petry, koji je ugostio sjednicu u Gospiću, govorio je o pokrenutim projektima na području Ličko-senjske županije te istaknuo važnost razmijenjenih iskustava između županija i nadležnih ministarstava.
„U posljednjih godinu i pol dana alocirano je više od 120 projekata u suradnji s ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave s namjerom zaustavljanja loše demografske slike na području naše županije. Primarni cilj je razvoj poljoprivrede i stočarstva na brdsko-planinskim područjima, nastavak razvoja turizma u priobalju i kontinentalnom dijelu županije, te apliciranje na mjere usmjerene ka zelenoj i digitalnoj tranziciji, što će pridonijeti rješavanju pitanja nezaposlenosti“, istaknuo je župan Petry.

Ministar Erlić rekao je kako je Republici Hrvatskoj do kraja ovog desetljeća dostupno nikad više sredstava iz fondova Europske unije, čak 25 milijardi eura, te je potreban maksimalan angažman svih dionika ovog sustava. U tom smislu od presudne je važnosti ojačati kapacitete i ubrzati apsorpciju te je istaknuo kako se Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije stavlja na raspolaganje za svu stručnu pomoć koja je potrebna. Naglasio je da je, kao dodatna i konkretna novčana pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, objavljen i novi javni poziv sufinanciranja provedbe EU projekata za dio projekta kojeg sami financiraju.
 
Ministar je ovom prilikom najavio program za Liku vrijedan 4 milijuna eura za projekte na području Ličko-senjske županije.
„Posebno brinemo o potpomognutim i brdsko-planinskim područjima te ćemo ih i u novoj financijskoj perspektivi nastaviti podupirati, nikad izdašnije. Drago mi je da danas ovdje u Gospiću mogu najaviti i program za Liku u iznosu od 4 milijuna eura koji će sigurno pomoći u realizaciji svih onih projekata važnih za svakodnevni život“, izjavio je ministar Erlić.
 

U sklopu programa, u Gospiću je održano i polaganje vijenca i paljenje svijeća kod Spomenika poginulih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava iz Domovinskog rata.



Pisane vijesti