Održana 12. sjednica Pododbora za koordinaciju i praćenje provedbe ESI fondova

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/IMG_4933.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odražna 12. sjednica Pododbora za koordinaciju i praćenje provedbe ESI fondova na kojoj su sudjelovali predstavnici svih institucija uključenih u provedbu operativnih programa financijskog razdoblja 2014.-2020.

Na sastanku se razgovaralo o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova (uključujući React EU), o okviru uspješnosti financijskog razdoblja 2014.-2020. i planu ovjeravanja do lipnja 2024. Govorilo se i o stanju plaćanja EU stavki u Državnom proračunu, o administrativnim kapacitetima i obrazovnim aktivnostima te koordinaciji i provedbi vrednovanja programskih dokumenata financijskog razdoblja 2014.-2020. Ujedno je predstavljen i mehanizam koordinacije provedbe programa za financijsko razdoblje 2021.-2027.

Na samom početku sjednice okupljenima se s nekoliko prigodnih riječi obratio ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić koji je naglasio kako je od zadnje sjednice Pododbora u svibnju prošle godine učinjen veliki napredak u iskorištavanju sredstava ESI fondova, stanje isplaćenosti je iznosilo manje od 70%, dok je trenutno postignuto 80% isplaćenih sredstava na razini svih operativnih programa. Nadalje, o pozitivnim trendovima svjedoče i podaci kako razlika između uplaćenih sredstava iz proračuna EU u proračun RH i sredstava uplaćenih iz proračuna RH u proračun EU iznosi 10,59 milijarde eura u korist proračuna RH od čega se 2,22 milijarde eura odnosi na NPOO. Ne umanjujući značaj ovog napretka ministar je istaknuo kako je potrebno sada sve kapacitete još jače usmjeriti prema cilju, a to je iskorištenost svih dostupnih sredstva do kraja godine, odnosno kraja financijskog razdoblja 2014.-2020.
 

Pisane vijesti