Održan 8. sastanak Izvršnog odbora projekta Mimosa

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Listopad/Mimosa/311568343_554412993159534_3183560625823647354_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održan je 8. sastanak Izvršnog odbora projekta Mimosa na kojem sudjeluju predstavnici 19 projektnih partnera iz Republike Hrvatske i Republike Italije.

S ciljem kontinuiranog praćenja provedbe projektnih aktivnosti kvartalno se organiziraju sastanci Izvršnog odbora i sastanak projektnih partnera te sastanak voditelja radnih paketa na projektu. U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održava se osmi po redu sastanak Izvršnog odbora projekta MIMOSA koji je financiran u sklopu Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.
 
Projekt provodi 19 projektnih partnera, od čega je 11 partnera iz Republike Hrvatske, a 8 iz Republike Italije. Vodeći partner projekta je Central European Initiative – Executive Secretariat (CEI-ES) sa sjedištem u Trstu.
 
Vrijednost projekta iznosi 7,14 milijuna eura, a glavni cilj projekta je poboljšanje ponude multimodalnih održivih putničkih prometnih rješenja i usluga uz promoviranje novog prekograničnog pristupa mobilnosti putnika u programskom području.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak nazočila je 8. sastanku Izvršnog odbora te je u ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozdravila sve prisutne. 

"Na samom početku želim istaknuti da mi je drago što Uprava za otoke sudjeluje u projektu MIMOSA koji ima za cilj unaprijediti prekogranični pomorski i multimodalni održivi prijevoz putnika između Italije i Hrvatske. Tema multimodalnog prometa iznimno je važna za otoke zbog njihove prirodne izoliranosti, a dodatno dobiva na važnosti u sadašnjem trenutku u kojem se ističe potreba za smanjenjem troškova prijevoza zbog rasta cijena energenata i potreba za smanjenjem emisija radi očuvanja okruženje je istaknuto. S tim u vezi, primjenu suvremenih multimodalnih, ekološki prihvatljivih prometnih rješenja smatramo prioritetom u daljnjem razvoju hrvatskih otoka", istaknula je ministrica.

Ministrica je kazala koliko je područje prometa u Republici Hrvatskoj važno govori podatak da je Republika Hrvatska u financijskom razdoblju 2021. – 2027. izdvojila čak 15% EU sredstava za „promet“ u okviru kohezijske politike.

"Također, s ponosom ističem da je kroz novu financijsku omotnicu za otoke predviđeno 150 milijuna eura koji će se financirati u okviru Integriranog teritorijalnog programa. Ovo Ministarstvo je kreator politike razvoja hrvatskih otoka, prvenstveno kroz Upravu za otoke, koja je stvorila poseban strateški i pravni okvir za razvoj otoka. Hrvatska je jedna od tri europske države koja ima poseban Zakon o otocima, a nedavno je donesen i novi strateški dokument Nacionalni plan razvoja otoka za razdoblje 2021.-2027. Uz sve navedeno, kao i izdvajanje EU fondova za otoke, definitivno smo među zemljama EU koje su najviše okrenute razvoju otoka", naglasila je ministrica.
 
"Projekt MIMOSA već je postigao značajne rezultate i proaktivnu suradnju među projektnim partnerima, koja će biti dodatno ojačana uspostavom Prekogranične mreže kako bi se osigurala dugoročna održivost projekta, a uspostava pametne kartice koja integrira prijevozne usluge i pogodnosti lokalnih proizvođača te razvoj platforme „Via Istra“ jedne su od aktivnosti i benefiti ovog projekta i suradnje među partnerima", rekla je ministrica.
 
Ministrica Tramišak je na kraju svog govora zaželjela svima konstruktivnu raspravu ova dva dana sastanka i ugodan boravak u Zagrebu.
 

Pisane vijesti