Svečano potpisan Okvirni sporazum za drugi Švicarski doprinos između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije za korištenje 45,7 milijuna švicarskih franaka

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Listopad/Drugi Švicarski sporazum/312148709_554076243193209_6973087647095404333_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, svečano je  potpisan  Okvirni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije, čime je Hrvatskoj stavljeno na  raspolaganje 45,7 milijuna švicarskih franaka. 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, svečano je  potpisan  Okvirni sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Švicarskog saveznog vijeća o provedbi drugog Švicarskog doprinosa odabranim državama članicama Europske unije za smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar Europske unije, čime je Hrvatskoj stavljeno na  raspolaganje 45,7 milijuna švicarskih franaka. 

Događaju je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, te visoki predstavnici Švicarske Konfederacije.

Veleposlanik Švicarskog Veleposlanstva Nj.E. Urs Hammer, otvorio je događanje riječima: „Zadovoljstvo nam je susresti vas danas u povodu potpisivanja okvirnog Sporazuma za drugi švicarski doprinos kojim se zaokružuje obilježavanje trideset godina diplomatskih odnosa između Švicarske i Hrvatske. Zajedno ćemo raditi na zajedničkim rješenjima koja će unaprijediti kvalitetu života hrvatskih građana, čime ćemo pridonijeti europskoj koheziji te europskoj sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu. Švicarski doprinos pruža fleksibilan okvir za Hrvatsku i njezine regije za reakciju i preusmjeravanje nacionalnih i lokalnih resursa na stvaranje rasta i zapošljavanja tako da održivost i politika usmjerena na rast idu ruku pod ruku kako bi imali maksimalan učinak. Projekt koji se još uvijek provodi od prvog švicarskog doprinosa pokazao je snagu našeg partnerstva i pozitivan učinak koji možemo donijeti na zajedničko buđenje stanovništva, a izvlačeći prave lekcije iz prvog švicarskog doprinosa nadamo se da ćemo nastaviti stvarati i dodavati vrijednosti te sinergije s nacionalnim, EU fondovima i drugim izvorima financiranja u strateškom i integriranom pristupu".

Ministrica Tramišak u svojem je uvodnom govoru izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te je naglasila kako se Prvi švicarski doprinos provodi u Republici Hrvatskoj od 2015. godine i kroz vrijedno iskustvo u ovih posljednjih nekoliko godina u 11 različitih projekata i 45 milijuna švicarskih franaka, realizirale su se brojne aktivnosti.
 
"Sve to napravili smo zajednički uz veliku i snažnu potporu od strane partnerskih institucija kako i hrvatske države tako naravno i Švicarske. Vidjevši veliki interes, veliku potrebu u Hrvatskoj da i dalje nastavimo snažno razvijati i naše diplomatske odnose, i nadograditi ih kroz ovih trideset godina i nastaviti dalje jednako snažno, ali naravno još i u poboljšanim okolnostima, i realizirati one projekte koji su vrlo važni za život stanovnika. U novom švicarskom doprinosu, nastavili smo tako planirati sredstva za vodoopskrbu i odvodnju u Gorskom kotaru, u jednom području Republike Hrvatske koje je suočeno s brojnim izazovima upravo zbog svog geografskog položaja, a posebne mjere i posebni programi koji su namijenjeni upravo za Gorski kotar, bit će sigurno potpomognuti i sa ovim sredstvima", istaknula je ministrica Tramišak.

Ministrica je kazala kako će se zajednički provoditi projekti do čak 2029. godine, ali i uz pomoć Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, naglasila je, da će se doseći upravo do onih organizacija koje najviše doprinose jačanju civilnoga društva i poseban naglasak u ovom novom razdoblju je svakako na zdravstvo, socijalnu zaštitu odnosno konkretno na palijativnu skrb.
 
"Znamo posljednjih godina da smo dosta i spominjali pitanje jačanje kapaciteta našeg zdravstvenog sustava, dosta često spominjemo i nedostatak ulaganja u smjeru palijativne skrbi, vjerujemo da ćemo i prenoseći iskustva partnerskih organizacija iz Švicarske, upravo u ovom kontekstu, imati priliku u narednim godinama jačati organizacije i civilnog sektora i naše hrvatske institucije koje se bave ovom važnom tematikom. Hvala Vam unaprijed na svom onom znanju koje ćete prenijeti našim institucijama, na Vašim toplim uvodnim riječima, radujem se našem zajedničkom posjetu sutra gradilištu na području Gorskog kotara, i vjerujem da ćemo moći prenijeti pozitivne impresije svi mi koji vidimo konkretnu realizaciju ovog našeg švicarskog doprinosa u Republici Hrvatskoj", zaključila je ministrica Tramišak.

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo u ime predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, pozdraviti sve nazočne u svečanoj prigodi potpisivanja ovog važnog sporazuma, okvirnog sporazuma, za drugi švicarski doprinos, između Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije.

"Do njega uistinu dolazi kako je i gospodin veleposlanik rekao i ministrica, u godini kada obilježavamo tridesetu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa sa prijateljskom i partnerskom Švicarskom Konfederacijom. Ovdje želim svima čestitati koji su bili uključeni prije svega ministrici Tramišak, i njezinim kolegicama i kolegama suradnicima, državnim tajnicima i županiji ovdje, jako mi je drago da su svi ovdje uključeni, da su svi bili uključeni u postizanju ovoga sporazuma, na radu na tom sporazumu, naravno najviše kroz Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čestitam Vam na uloženom trudu, glede otvaranja perspektive za ostvarenje i brojnih zajedničkih projekata Hrvatske i Švicarske, u okviru ovog drugog financijskog doprinosa", zaključio je ministar Grlić Radman.

Cilj drugog Švicarskog doprinosa je nastaviti s aktivnostima koje doprinose smanjenju ekonomskih i socijalnih razlika unutar Europske unije. Sredstva su namijenjena za financiranje programa i projekata u skladu s nacionalnim potrebama i strategijama, poput ulaganja u istraživanje i inovacije namijenjenog poslovnom i znanstvenom sektoru (8 milijuna švicarskih franaka), vodoopskrbu i odvodnju (23 milijuna švicarskih franaka), zdravstvenu i socijalnu zaštitu (5.5 milijuna švicarskih franaka)  te civilno društvo (7,62 milijuna švicarskih franaka), a u kojima će biti ostvarena bilateralna suradnja sa Švicarskom kroz partnersku razmjenu znanja i iskustva u odabranim područjima. Predmetna sredstva će se moći  utrošiti do kraja 2029. godine.

Na događaju su u okviru panela predstavljeni dosadašnjih rezultati u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, gdje su predstavnici korisničkih institucija istaknuli najvažnija postignuća ostvarena u okviru prvog Švicarskog doprinosa te ujedno prezentirali područja ulaganja iz svoje nadležnosti koja će se financirati drugim Švicarskim doprinosom.

Imajuću u vidu da se kroz 30 godina diplomatskih odnosa Švicarske Konfederacije i Republike Hrvatske razvilo postojano i sveobuhvatno partnerstvo te ostvarili značajni projekti u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, ministrica Tramišak pozvala je sve sudionike i javnost na razgledavanje izložbe projekata financiranih u okviru prvog Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, koja će u razdoblju od 23.-27. listopada biti izložena u parku Zrinjevcu u Zagrebu.

Prvim Švicarsko-hrvatskim programom suradnje financira se 11 projekata koje Švicarska financira s 42,7 milijuna švicarskih franaka. Projektima vodoopskrbe i odvodnje na području Gorskog kotara unaprjeđuje se vodna infrastruktura stanovnika grada Delnice te općina Fužine i Brod Moravice, čime se također doprinosi očuvanju vodnih resursa i očuvanju okoliša na tom području. Kroz projekt Eurostars do sada je ugovoreno osam projekata suradnje hrvatskih malih i srednjih poduzeća i međunarodnih partnera u istraživačkim aktivnostima te razvoju inovacija u Hrvatskoj. Provedbom projekta Razminiranje i društveno gospodarska integracija razminirat će se 2,5 km2 Kotar šume kod Siska, a kroz projekt također se radi na društveno-gospodarskoj integraciji žrtava mina i njihovih članova obitelji. Projektom Modernizacija programa strukovnog obrazovanja i osposobljavanja modernizirani su kurikulumi za 6 strukovnih zanimanja i opremljeno je 11 strukovnih škola čime se doprinijelo kvaliteti strukovnog obrazovanja učenika. Programom izvrsnosti u visokom obrazovanju i Hrvatsko – švicarskim istraživačkim programom jača se suradnja sa švicarskom i europskom znanstvenom zajednicom putem bilateralnih projekata na kojima sudjeluju mladi istraživači. Zajedničkim radom organizacija civilnog društva, škola i lokalne zajednice kroz Blok darovnicu za nevladine udruge financirano je 43 projekata kroz koji su provedeni formalni i neformalni programa izobrazbe za djecu osnovnih i srednjih škola kako bi stekli znanje i vještine za održiv razvoj, a kroz Partnersku blok darovnicu provedeno je devet projekata promicanja bilateralne suradnje i partnerstva između hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija.

Koordinaciju švicarskog doprinosa u Hrvatskoj te praćenje programa i projekata financiranih švicarskim sredstvima provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zajedno s nadležnim tijelima državne uprave u suradnji sa švicarskim Državnim tajništvom za gospodarstvo i Agencijom za razvoj i suradnju te Uredom za švicarski doprinos pri Švicarskom veleposlanstvu.

Više informacija o Programu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje možete pronaći na mrežnim stranicama www.swiss-cro.hr.

Pisane vijesti