Iz Prve darovnice Švicarske Konfederacije 21,5 milijuna franaka za sustav odvodnje i vodoopskrbe u Gorskom kotaru

  • Slika /slike/Vijesti/2022/Listopad/Gorski kotar/312362630_554934706440696_1648480596854552105_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Urs Hammer, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i drugi uzvanici razgledali su u srijedu gradilišta sustava odvodnje i vodoopskrbe u Gorskom kotaru sufinancirana švicarskom darovnicom.

Riječ je o prvoj darovnici Švicarske Konfederacije od oko 21,5 milijuna švicarskih franaka zahvaljujući kojoj su tijekom proteklih pet godina obnovljeni i prošireni sustavi vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Delnica te Općina Fužine i Brod Moravice. Kako je rečeno na predstavljanju u Delnicama, planirani radovi su dovršeni na razini 86 posto. Izgrađeno je 60 kilometara vodovoda, nekoliko vodosprema i crpnih stanica te nadzornih i upravljačkih centara.

Ministrica Nataša Tramišak navela je da su zbog promjene uvjeta tijekom realizacije projekta Hrvatske vode s početnih planiranih 48 milijuna kuna ulaganja dosegle ulaganje više od 60 milijuna kuna. Uz to, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU pomoglo je s 8,5 milijuna kuna jedinicama lokalne samouprave u njihovu udjelu sufinanciranja.

Tramišak je istaknula da je projekt važan za smanjenje gubitaka vode u sustavu vodovoda, očuvanje okoliša, poboljšanja sigurnosti opskrbe vodom.

- To je samo jedan od temeljnih infrastrukturnih problema. Gorski kotar ima specifične geomorfološke karakteristike i izazove te treba rješavati i ostala infrastrukturna pitanja, rekla je.

Dodala je da se rješenja traže u suradnji s čelnicima lokalne samouprave, a jedan od načina je korištenje EU-ovih kohezijskih fondova iz kojih je prvi put programirano 470 milijuna eura za slabije razvijena i brdsko-planinska područja Hrvatske.

Veleposlanik Urs Hammer je izrazio zadovoljstvo razinom realizacije projekta, ocijenivši da je to dobar temelj za nastavak suradnje. Naime, Švicarska Konfederacija je još jednom darovala oko 21,5 milijun švicarskih franaka za nastavak uređenja odvodnje i vodoopskrbe u Groskom kotaru, ovoga puta za područje Ravne Gore, Lokava, Skrada i Mrkoplja. Radovi će započeti nakon izrade studije o potrebama te ishodovanju svih dozvola i provedbe javnih natječaja, a dovršetak se očekuje do 2029. godine.

- Želimo pomoći poboljšanjem kvalitete života i omogućavanjem da građani ostaju u Gorskom kotaru, istaknuo je Hammer.

Povod za posjet Gorskom kotaru je potpisivanje Okvirnog sporazuma u utorak za provedbu novog, drugog švicarskog doprinosa u području kohezije za Hrvatsku. Ukupan iznos druge darovnice je 45,7 milijuna franaka namijenjenih Hrvatskoj, od čega je znatan dio namijenjen Gorskom kotaru. Time Švicarska želi dodatno ojačati suradnju dviju zemalja kroz razmjenu iskustava, znanja i vrijednosti na područjima istraživanja i inovacija, vodoopskrbe i odvodnje, palijativne skrbi i civilnog društva.

Dosad obavljenim radovima na vodoopskrbi i odvodnji bitno se poboljšalo stanje sustava u Gorskom kotaru, a to doprinosi poboljšanju uvjeta života, te donosi demografske i gospodarske pozitivne učinke, ocijenio je direktor odjela Hrvatskih voda u Rijeci Gordan Gašparović.

U obilasku su sudjelovali i čelnici lokalne samouprave i komunalnih poduzeća.

Vijest: HRT

Pisane vijesti