Održan 3. koordinacijski sastanak s gradovima korisnicima ITU mehanizma

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/aaaaaaaa.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sastali su se predstavnici Ministarstva i 22 grada korisnika ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021. - 2027.

Na sastanku je sudjelovao ministar Šime Erlić sa suradnicima te predstavnici Bjelovara, Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Karlovca, Krapine, Koprivnice, Osijeka, Pazina, Požege, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Siska, Splita, Šibenika, Varaždina, Vinkovaca, Virovitice, Vukovara, Zadra i Zagreba.

Glavne teme razgovora bile su status prijava na poziv za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja, analiza dostavljenih strateških projekata, uloga gradova u novom programskom razvoju te najava njihovih budućih aktivnosti.
Također, u okviru sastanka predstavnicima gradova prezentirane su i mogućnosti suradnje sa savjetodavnom službom JASPERS.

Ministar je naglasio važnost ITU mehanizma kao alata za provedbu strategija razvoja i odgovora na sve aktualne izazove s kojima se urbana područja suočavaju te ukazao na nužnost integriranog pristupa tijekom planiranja ulaganja koja će biti predložena za financiranje.
Također, najavio je konferenciju koja će se u svibnju održati u Zagrebu na temu integriranih teritorijalnih ulaganja u funkciji razvoja pametnih i održivih gradova, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
U novom programskom razdoblju Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 županijska središta.
Spektar prihvatljivog ulaganja sada je proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i drugo.
Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju.
 
 

Pisane vijesti