Izvješće o korištenju ESI fondova i pretpristupnih programa pomoći Europske unije

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/ttttt.jpg

Ministar Šime Erlić izvijestio je danas u Hrvatskom saboru o korištenju EU fondova.

Izvješća se odnose na razdoblje od 1. srpnja 2021. do 31. prosinca 2021., te od 1. siječnja 2022. do 30. lipnja 2022.

Ministar je kazao kako Republika Hrvatska dobro povlači sredstva na raspolaganju te je za očekivati da ćemo do kraja ove godine uspjeti potrošiti 100% alokacije.
Radi se o zadnjoj godini povlačenja sredstva iz programskog razdoblja 2014. - 2020., a do kraja lipnja mogu se trošiti sredstva iz Fonda solidarnosti.
Fond solidarnosti također će biti maksimalno iskorišten - sada smo već na 730 milijuna od dostupnih milijardu eura.

Nakon 10 godina korištenja EU fondova, Republika Hrvatska je "u plusu" 10,05 milijardi eura, odnosno toliko smo više dobili nego što smo uplatili u europski proračun.

Ministar je naglasio da smo u drugoj polovici prošle godine bili na 126% ugovorenih sredstava, na 73% isplaćenih i na 60% ovjerenih sredstava prema Europskoj komisiji.

Iz predmetnih izvješća vidljivo je da se apsorpcija europskih sredstava povećava te je godišnje povećavamo za 10 do 15 posto, istaknuo je ministar.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, ministar Erlić pojasnio je i korištenje dostupnog novca iz tzv. ITU mehanizma za koji smo u novom programskom razdoblju 2021. - 2027. osigurali sredstva za urbanizaciju.
U novoj financijskoj perspektivi Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 županijska središta.
Spektar prihvatljivog ulaganja sada je proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i drugo.
Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju.

Dodatno je ministar istkanuo i posebnu brigu za slabije razvijena područja.
Tako je Hrvatska, uz EU sredstva, osigurala i poseban izvor nacionalnog financiranja prilagođen potrebama općina za revitalizaciju kroz programe Slavonija, Baranja i Srijem, Dalmatinska zagora, Lika, Gorski kotar, područje Banovine i dijelove Karlovačke županije, te pograma za sjever Hrvatske. 
 

Pisane vijesti