Od članstva u EU Hrvatska u plusu 14,4 milijarda kuna

Slika /slike/Vijesti/eu_110419.JPG

Više od 80% svih javnih investicija i 8306 privatnih poduzeća u Hrvatskoj financira se nepovratnim sredstvima iz EU fondova

Kao jedna od članica Europske unije Hrvatska je od svoga ulaska u ovu europsku zajednicu uplatila u zajednički proračun 19,7 milijarda kuna. S jučerašnjim danom Hrvatska je u istom razdoblju iz EU primila 34,1 milijarda kuna, čime je ostvarila plus od 14,4 milijarda kuna. Sa sve bržom i kvalitetnijom apsorpcijom EU sredstava dostupnih kroz fondove Europske unije ta će razlika kontinuirano nastavljati rasti. Trenutačno se u Hrvatskoj više od 80% svih javnih investicija i 8306 privatnih poduzeća financira nepovratnim sredstvima fondova Europske unije.

Kada govorimo o korištenju fondova Europske unije, Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijarda eura, a u ovom trenutku ugovoreno je 66% alokacije, raspisano gotovo 85% natječaja, dok je korisnicima isplaćeno 21% dodijeljenih sredstava. U svrhu postizanja gospodarskog i socijalnog rasta te razvoja Hrvatske na svim razinama, omogućeno je financiranje velikih infrastrukturnih projekata.



Pisane vijesti