Objavljen prvi poziv iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027.

Slika /slike/Vijesti/2022/Prosinac/319858020_670550514705368_232417326082965281_n.jpg

Za gradove osigurano više od 680 milijuna eura kroz ITU mehanizam.

Ministrica Nataša Tramišak: Među prvima smo završili pregovore o „novoj omotnici“ s Europskom komisijom, a danas je raspisan najveći poziv vrijedan više od 680 milijuna eura (više od 5 milijardi kuna) za 22 grada.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas na svojoj web stranici (https://razvoj.gov.hr/) objavljuje Poziv za urbana područja za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027. vrijedan 681,27 milijuna eura.
 
„Ovo je najveći poziv koji je ikad objavljen za gradove, a ukupna sredstva koja su gradovima dostupna iznose 681,27 milijuna eura. S tim novcem gradovi imaju priliku ulagati u poboljšanje kvalitete života građana, od poslovne infrastrukture, boljeg prijevoza putnika do zelenih gradskih oaza i energetske obnove. Koristim priliku da pozovem gradove da osmisle kvalitetne projekte i da se prijave, jer  smo osigurali rekordni iznos novca kojima se značajno može unaprijediti kvaliteta života naših sugrađana“, kazala je ministrica Tramišak.
 
Ova sredstva koristit će 22 grada s urbanim područjem, ukupno 192 jedinice lokalne samouprave.
 
Prihvatljivi prijavitelji po ovom Pozivu su 22 grada koji su uspostavili urbana područja sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske i smjernicama Ministarstva:
  • 4 urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek
  • 10 većih urbanih područja: Zadar, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar i Vinkovci
  • 8 manjih urbanih područja koji su sjedišta županija: Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin.
 
Prijave se podnose u elektroničkom obliku na mail adresu: itu.poziv@mrrfeu.hr, a rok za podnošenje prijava je 28. veljače 2023. godine.
 
Glavni dokument kojim gradovi dokazuju da ispunjavaju preduvjete za provedbu ITU mehanizma je nacrt strategije razvoja urbanog područja stoga je to jedan od ključnih dokumenata koji se dostavlja uz prijavu, a detaljnije informacije o tome, kao i o samom ITU mehanizmu i njegovoj provedbi dostupne su u Pozivu kojem se može pristupiti putem web stranice Ministarstva.
 
O ITU MEHANIZMU
 
ITU mehanizam je jedan od alata kojim se kroz fondove Europske unije potiče integrirani teritorijalni razvoj. Radi jačanja teritorijalnog pristupa ITU mehanizma iz razdoblja 2014.-2020. proširen je na ukupno 22 grada s urbanim područjem. Temelj za provedbu ITU mehanizma su strategije razvoja urbanih područja odnosno teritorijalne strategije u kojima urbana područja određuju svoje ciljeve i prioritete razvoja te ključne strateške projekte.
 
Financijska podrška urbanim područjima u ostvarivanju njihovih ciljeva pruža se iz EU fondova putem poziva na dostavu projektnih prijedloga koje objavljuje Ministarstvo u skladu s programskim dokumentima za korištenje EU fondova. U konkretnom slučaju podrška urbanim područjima planirana je u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. koji je odobren početkom prosinca, a kroz koji je za održivi razvoj urbanih područja u Hrvatskoj osigurana alokacija od čak 681,27 milijuna eura.

Poziv je objavljen na POVEZNICI
 

Pisane vijesti