Novi ugovori i sporazumi iz ITU mehanizma

Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/Presentation1.jpg

Riječ je o ugovorima za financiranje izrade strategija razvoja urbanih područja i sporazumima o tehničkoj pomoći.

Strategijama razvoja urbanih područja određuju se ciljevi, prioriteti razvoja i definiraju ključni projekti, a s današnjih gotovo 140 tisuće eura sufinancirana je njihova izrada za Krapinu, Viroviticu, Gospić, Rijeku i Zadar.
Osim toga, potpisanim sporazumima o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći, ITU Zagreb, Pula, Krapina, Virovitica i Rijeka dobili su na raspolaganje ukupno 3,4 milijun eura za financiranje potrebnih kapaciteta za provedbu ITU projekata.
 
Ovime je zaključena dodjela sporazuma o tehničkoj pomoći i ugovora za financiranje izrade strategija razvoja urbanih područja za sve ITU gradove u Hrvatskoj.

U novom programskom razdoblju Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 grada, a ukupna alokacija iznosi 681,3 milijuna eura.
Spektar prihvatljivog ulaganja u novom je razdoblju proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, poduzetništvo, održiv turizam i druge sektore.
Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju.
 

Pisane vijesti