Održana završna konferencija projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj“

  • Slika /slike/Vijesti/2024/travanj/OECD/5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavljeni glavni nalazi i političke preporuke iz izvješća OECD-a „Prema uravnoteženom regionalnom razvoju“.

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i OECD-a u Zagrebu je održana završna konferencija projekta „Poboljšano strateško planiranje na regionalnoj i lokalnoj razini u Hrvatskoj”, financiranog iz Norveškog financijskog mehanizma.

Događanje je otvorila državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, koja je zahvalila stručnjacima iz OECD-a, ali i predstavnicima razvojnih agencija i ostalim dionicima na uspješnoj dvogodišnjoj suradnji te NJ.E. Arnesu Sannessu Bjørnstadu, veleposlaniku Kraljevine Norveške u Hrvatskoj, na financijskoj podršci projektu. Istaknula je kako će rezultati projekta, a posebno brojne provedene aktivnosti podizanja znanja i izgradnje kapaciteta djelatnika sustava, doprinijeti učinkovitijem strateškom planiranju na lokalnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj u budućnosti.

Voditeljica odjela za upravljanje i strateško planiranje Maria Varinia Michalun te politički analitičar Stephan Visser iz OECD-ovog Centra za poduzetništvo, mala i srednja poduzeća, regije i gradove predstavili su glavne nalaze i političke preporuke iz izvješća OECD-a Prema uravnoteženom regionalnom razvoju, koji i su rezultat dvogodišnje provedbe projekta, kao i napredak, izazove i prilike Hrvatske u četiri područja: trendovi regionalnog razvoja (2010. - 2022.), okvir upravljanja regionalnim razvojem, instrumenti i prakse planiranja regionalnog razvoja te sredstva i financiranje regionalnog razvoja.

U panel raspravi, u kojoj su uz predstavnike OECD-a sudjelovali i ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Emina Kovač, prof.dr.sc. Nataša Drvenkar s Ekonomskog fakulteta u Osijeku te posebni savjetnik ministra financija Dario Runtić, razmotreni su mogući sljedeći koraci koje bi Hrvatska mogla poduzeti kako bi dodatno ojačala provedbu politike regionalnog razvoja i osigurala postizanje opipljivih rezultata u zajednicama u Hrvatskoj.

Više o projektu možete saznati preuzimanjem projektnog letka.  

Pisane vijesti