Najboljim studentima u projektu „Akademija regionalnoga razvoja i fondova Europske unije“ nagrada studijsko putovanje u Bruxelles

Slika /arhiva/SLIKE/Akademija-21-10-2014-022.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić danas je uručio nagrade najboljim studentima u sklopu Akademije regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pilot projekta koje je Ministarstvo pokrenulo u lipnju ove godine s ciljem informiranja i obrazovanja studenata o svim aspektima korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić danas je uručio nagrade najboljim studentima u sklopu Akademije regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pilot projekta koje je Ministarstvo pokrenulo u lipnju ove godine s ciljem informiranja i obrazovanja studenata o svim aspektima korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova.
 
Na poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odazvalo se desetak studentskih organizacija iz različitih dijelova Hrvatske ( Zagreba, Osijeka, Rijeke, Šibenika, Dubrovnika, Vrbovca). Studenti su proteklih mjeseci stjecali teoretska i praktična znanja o EU fondovima, a najbolji među njima bit će nagrađeni studijskim putovanjem u Bruxelles koje organizira Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Dobitnici ove nagrade su članovi Udruge studenata Građevinskog fakulteta iz Osijeka (3 predstavnika), Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci (2), Studentskog zbora Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke (1), Udruge eSTUDEN iz Zagreba (2) i Udruge TIM iz Zagreba (2).
 
„Ulazimo u vrijeme u kojem ćemo imati na raspolaganju znatna sredstva za razvoj i promjenu uvjeta života u Hrvatskoj. Ako netko o tome treba znati više i o tome više naučiti da bi sudjelovao u tim promjenama, to su zacijelo mladi ljudi. Bitno je i da fakulteti uvrste predmete kojima će se EU fondovi još više približiti studentima jer gotovo da i nema nijedne sfere u životu koja se ne može prepoznati u području EU fondova“ , istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 
 
Svečanost predstavljanja rezultata Akademije regionalnoga razvoja i fondova EU upriličena je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Riječi dobrodošlice  uputio je Lajoš Žager, dekan fakulteta, a okupljenima se obratio i Roko Andričevič, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Kroz Akademiju regionalnoga razvoja i fondova EU studenti su stekli osnovna znanja o EU fondovima, primjerice kako napisati projekt, kako se javiti na natječaj, a upoznali su i projekte od lokalnog značaja na području na kojem žive itd. 
 
Dosad su u Zagrebu i Rijeci organizirane dvije višednevne radionice pisanja projekta, a uskoro će se održati i radionica u Osijeku.  
 
Kao prvu aktivnost Akademije studenti su trebali istražiti projekte od lokalnog značaja u njihovom gradu i županiji,  te napraviti vizualni prikaz projekta onako kako ga oni vide. Na taj način studenti su mogli vidjeti praktične koristi EU fondova za njihovu zajednicu i pojedince te time osvijestiti značaj korištenja EU fondova. Uz to, trebali su izraditi idejna rješenja plakata, logotipa i slogana Akademije kojim će doprinijeti vidljivosti projekta u javnosti. Najboljim je ocijenjen video prilog Udruge studenata Građevinskog fakulteta iz Osijeka.
 
Više od stotinu studenata okupljenih na svečanom predstavljanju rezultata Akademije imalo je priliku upoznati se i s mogućnostima mladih iz EU fondova na panel raspravi na kojoj je bilo govora o mjerama zapošljavanja Garancija za mlade, start up-ovima i programima Europske unije u području obrazovanja, znanosti i mladih kao što su Erasmus plus i Erasmus za poduzetnike. 

 
Teme panela i panelisti bili su:
 


Galerija:
 


Pisane vijesti