Nagrađeni najbolji studenti u pilot projektu o regionalnom razvoju i fondovima EU

(Hina)

Deset studenata koji su se proteklih mjeseci pokazali najboljima u sklopu pilot projekta informiranja i obrazovanja o fondovima Europske unije nagrađeno je studijskim putovanjem u Bruxelles koje organizira predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, a nagrade im je danas uručio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.


Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je u lipnju ove godine pilot projekt "Akademija regionalnoga razvoja i fondova Europske unije" u cilju podizanje svijesti studentske populacije o važnosti i koristima EU fondova te njihova informiranja i obrazovanja o svim aspektima korištenja EU fondova.

Na projekt se odazvalo desetak studentskih organizacija iz različitih krajeva Hrvatske koje su sudjelovale u radionicama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a na kojima su studenti stjecali teoretska i praktična znanja o EU fondovima. Pilot projekt trajat će do kraja ove kalendarske godine.

"Cilj nam je bio motivirati mlade ljude da se zainteresiraju i uključe u taj važan proces za Hrvatsku", istaknuo je Grčić.

"Već nakon godine dana članstva u EU vidljivi su pozitivni rezulatati, primjerice izvoz Hrvatske je u sedam mjeseci ove godine narastao za 20 posto prema zemljama EU-a. Drugi pozitivan aspekt su EU fondovi koji predstavljaju novu mogućnost koju moramo maksimalno iskoristiti", kazao je Grčić.

Dodao je da će Hrvatska danas poslati zadnju verziju Partnerskog sporazuma u Bruxelles, ključni strateški dokument na temelju kojega će Hrvatska idućih sedam godina koristiti sredstva iz EU fondova, odnosno više od 11 milijardi eura od čega je 2,5 do 3 milijarde eura namijenjeno za ruralni razvoj i poljoprivredu, a 8,5 milijardi eura za kohezijsku politiku.

"To je osam puta više novaca godišnje nego je dosad bilo na raspolaganju, što znači da će nam trebati osam puta više ljudi i kapaciteta kako bi se taj novac iskoristio", rekao je Grčić.

Najavio je također ugovaranje okvirnog zajma s Europskom investicijskom bankom u vrijednosti od 300 do 600 milijuna eura za predfinanciranje EU projekata.

Odgovarajući na upit novinara o izvješću hrvatske Vlade poslanom u Bruxelles o osam preporuka Europske komisije za strukturne reforme, Grčić je ponovio da je Europska komisija bila vrlo kritična.

"Nacrt izvješća Europske komisije bio je vrlo kritičan u smislu da smo određene reforme proveli, ali uz opću ocjenu da su nedovoljno brze i da ih treba ubrzati", kazao je.

Što se tiče izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, rekao je da konzultacije još traju te potvrdio da postoji opcija da se sredstva HZZO-a stave na računu Hrvatske narodne banke.

Nije želio komentirati uhićene gradonačelnika Zagreba Milana Bandića jer, kako je rekao, to nije izravna nadležnost Vlade.


Vijesti iz medija