Na konferenciji posvećenoj urbanom razvoju dodijeljene odluke gradovima koji će provoditi ITU mehanizam

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/gnnnnnnnnf.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas se u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održala konferencija pod nazivom „ITU urbana agenda za RH do 2030.“

Svojim uvodnim govorima otvorili su je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke i ujedno potpredsjednik Udruge gradova.
 
Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj te stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog razvoja, a ministar je predstavnicima 22 hrvatska grada dodijelio odluke o provođenju ITU mehanizma.
Radi se o financijskom mehanizmu posebno osmišljenom za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.
 
Ministar je u svom obraćanju istaknuo kako je Hrvatska u novom programskom razdoblju, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj.
 
„Svijet se nezaustavljivo urbanizira, a danas u našim urbanim područjima živi čak 68% stanovništva. Rastuća urbanizacija donosi brojne izazove i zato je iznimno važno da se gradovi učinkovito organiziraju, da budu ekološki, da primjenjuju digitalna rješenja i optimalno koriste javne prostorne resurse. Sredstva za 22 hrvatska ITU grada u ukupnom iznosu od 680 milijuna dat će snažan financijski impuls za provedbu strategija razvoja njihovih urbanih područja. Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju i zato čestitam svima na uspješno odrađenim pripremnim fazama i stvaranju preduvjeta za povlačenje sredstava ITU mehanizma“ naglasio je ministar Erlić.
 
Ministar je dodao kako je 680 milijuna eura za 22 grada veliko povećanje u odnosu na prethodno programsko razdoblje kada je na raspolaganju iz ITU mehanizma bilo 350 milijuna eura za 8 gradova, te da s ovakvim pristupom osiguravamo ujednačeni urbani razvoj svih krajeva Hrvatske.
Također, spektar ulaganja sada je proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i drugo.
 
Ispred Udruge gradova uzvanicima se obratio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.
 
„Ove godine obilježavamo 3 desetljeća sustava lokalne i područne samouprave, ali i 10 godina provedenih u europskoj obitelji. Upravo to posljednje desetljeće obilježeno je snažnim zamahom lokalnih investicija koje će kulminirati u godinama koje dolaze, među ostalim i zahvaljujući EU sredstvima, odnosno sredstvima ITU mehanizma kojim Europska unija podupire urbana područja oko većih gradova koji su nosioci razvoja. Stoga smatram da je ova jubilarna godina krajnji trenutak za otvaranje rasprave o novoj perspektivi hrvatskih gradova koja bi mogla postaviti urbani razvoj kao samostalnu, ali integriranu, javnu razvojnu politiku, što je i u skladu s trendovima u Europi. Kapaciteti i znanja potrebni za provedbu nužnih reformi koncentrirani su upravo u gradovima. To je razina vlasti koja je najbliža građanima, a današnji održivi razvoj teško je zamisliv bez građanske participacije“, poručio je gradonačelnik Filipović naglasivši kako je siguran da će riječka urbana aglomeracija, ali i ostali gradovi u Hrvatskoj koji su formirali urbana područja, znati kvalitetno i dobro iskoristiti EU sredstva dobivena kroz ITU sustav.
 
U nastavku su održane prezentacije, izlaganja i panel-rasprava na temu urbanog razvoja te razmjena iskustava stručnjaka, znanstvenika i predstavnika javne uprave.
 
Zaključak konferencije je da su gradovi osigurač društvenog i gospodarskog rasta i razvoja, a njihova snaga leži upravo na potencijalu lokalnog stanovništva koje se aktivno uključuje u dijalog i rješavanje problema. Zato će i buduće razdoblje sve više naglašavati važnost sudjelovanja građana u definiranju prioriteta i kreiranju urbanog upravljanja, uz jak naglasak na integriranje svih aktivnosti potrebnih za zelenu tranziciju Europe.

U nastavku možete preuzeti prezentacije s konferencije:

Gradovi kao pokretači regionalnog razvoja – ključni pokazatelji i postignuća ITU gradova
izv.prof.dr.sc. Nataša Drvenkar
 
Integrirani pristup urbanom razvoju
Richard Harding - konzultant, voditelj projekata i istraživač u području urbanog razvoja, okoliša i inovacija
 
Iskustvo Rumunjske i Grčke u integriranom pristupu urbanom razvoju
Carli Venter - viša stručnjakinja za urbani razvoj u Grupi Svjetske banke
 
Kako postići integriranost razvojnog plana – zamka teritorijalnog obuhvata i raspršivanja sredstava?
Antonija Eremut Erceg - pročelnica Službe za razvoj Grada Splita
Anja Ademi - pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule
 
Kako je ITU programiran i što nam dozvoljava regulativa i ITP-u tom kontekstu i kakve pozive možemo raspisivati (integrirane)?
Lovro Novoselac - načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
 
Nova metodologija za uspješniju integraciju
Spomenka Đurić – državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Anđela Tadić - glavna savjetnica ministra


 
 

Pisane vijesti