Održana završna konferencija projekta InnovaMare

  • Slika /slike/Vijesti/2023/Novo/hjjggg.jpg
  • Slika
  • Slika

Razvoj tehnologija za zaštitu Jadrana nastavlja se kroz novoosnovani Digitalni inovacijski hub InnovaMare u Šibeniku.
 

Projekt InnovaMare osmišljen je od strane hrvatskih i talijanskih partnera kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.
Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a iz EU fondova dodijeljeno mu je 4,7 milijuna eura bespovratnih sredstava. Partnerski konzorcij čine 14 partnera iz Hrvatske i Italije, a nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora.
Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je, kroz multidisciplinarni pristup i suradnju javnog i privatnog sektora, potaknuti razvoj novih alata, procesa i tehnologija i doprinijeti povećanju konkurentnosti u području plavog gospodarstva.

Na završnoj konferenciji projekta održanoj danas u Šibeniku obratio se i ministar Šime Erlić.
"Hrvatska i Italija imaju direktnu poveznicu i prirodno su naslonjene jedna na drugu zahvaljujući Jadranu, koji nam, kada je u pitanju plava ekonomija, nudi velik potencijal. EU fondovi su ovdje dodatna poluga koja pruža vrlo dobre mogućnosti financiranja projekata, a jedan od takvih je InnovaMare. Radi se o vrijednoj suradnji hrvatskih i talijanskih partnera koju je Europska unija sufinancirala s 4,7 milijuna eura. Ovakvi projekti doprinose plavom rastu čitavog europskog gospodarstva i veseli činjenica da Hrvatska i Italija zajednički rade velike stvari, posebno kad je u pitanju očuvanje ekosustava našeg Jadrana", izjavio je ministar.

Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš istaknuo je kako je tehnologija ključ očuvanja i zaštite Jadranskog mora. "No inovacije ne nastaju u izolaciji već suradnjom i povezivanjem, a potrebni su i značajni resursi kako bi se ostvarili konkretni pomaci. Želimo pretvoriti podatke, znanja i resurse u tehnologiju kojom ćemo transformirati sektor plavog gospodarstva, pri čemu je posebno ključno povezivanje znanosti i gospodarstva", poručio je potpredsjednik HGK Radoš.

Na konferenciji je voditelj projekta InnovaMare, Mateo Ivanac iz HGK, predstavio ključne rezultate projekta: novoosnovani Digitalni inovacijski hub u Šibeniku koji će pružiti adekvatnu infrastrukturu, opremu i ljudske resurse za razvoj novih tehnologija za zaštitu Jadrana i Living lab, laboratorij za testiranje inovativnih tehnologija u prirodnom okruženju, zbog čega je i odabran Šibenik kao lokacija koja na maloj udaljenosti omogućava različite uvjete testiranja (more, jezero, rijeka).
Osnivači DIH-a InnovaMare su Hrvatska gospodarska komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković i Sveučilište u Zadru.

"Projekt Innovamare je iznimna inicijativa i čast nam je biti dio nje. Kao jedan od osnivača DIH-a InnnovaMare, veseli nas sljedeća faza primjene koja će se realizirati kroz ovu organizaciju. Projekt je obećanje bolje budućnosti i imat će značajan utjecaj na transformaciju našeg gospodarstva i društva. Pomoći će nam kreirati nove prilike za plavo gospodarstvo temeljene na inovacijama i suradnji", poručila je zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac.

 

Pisane vijesti