Ministrica Tramišak u posjetu Pakracu

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Rujan/Pakrac/af262bda-b985-4ab6-9f37-7ace5bd7dda4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Pakracu prisustvovala otvorenju Katoličkog vrtića te prezentaciji unutarnjeg uređenja Spahijskog podruma.

Projekt pod nazivom “Rekonstrukcija i prenamjena građevine u novu namjenu - "Katolički vrtić" - nastao je prenamjenom stare građevine u novu funkciju dječjeg vrtića, kroz sinergiju vjere i klasičnog obrazovanja, stvara se novi pristup u predškolsko-obrazovnom sustavu u Pakracu, ali i susjednim JLS-ovima koji će ga moći koristiti.

Tom prilikom, ministrica Tramišak čestitala je na realizacija projekta dječjeg vrtića, ali i pohvalila Pakrac u kojem se trenutno realiziraju projekti vrijedni 279 milijuna kuna.

„Vjerujem da je to na zadovoljstvo Pakraca i svih okolnih mjesta koja će imati priliku ovdje dovesti svoju djecu“, rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak je nakon obilaska dječjeg vrtića prisustvovala i prezentaciji Spahijskog podruma, projekta u čiju će obnovu biti uloženo 23.891.609,43 kuna prilikom čega je naglasila kako je riječ o vrlo važnom projektu kojem je prethodila dubinska, kvalitetna i studiozna priprema.

„Slavnija, Baranja, Srijem i cijeli istok Hrvatske su zapravo prepoznati među nama koji ovdje živimo, a trebao bi biti i šire upravo po svojoj gastro i etno ponudi“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Tri vaša vinogorja daleko su poznata, a vidimo da vi kao javni sektor radite na tome da im osigurate bolju, kvalitetniju promociju i marketing uklapajući se u prezentaciju kulturnog nasljeđa i kulturne baštine“, kazala je ministrica Tramišak.

„Zadovoljstvo je obilaziti projekte koji se financiraju iz europskih fondova u smjeru obnove i očuvanja kulturne baštine, ne samo iz razloga korištenja svojih resursa već i očuvanja našeg identiteta“, nastavila je ministrica Tramišak.

Ministrica Tramišak pojasnila je kako svaki projekt nosi identitet koji može predstaviti cijeloj Europi da i Hrvatska ima što pokazati i ponuditi, ali i kako će nova vizija Spahijskog podruma kroz nove sadržaje privući i nove posjetitelje.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević rekla je kako Pakrac posljednjih godina postaje jedno središte gdje se događaju stvari na bolje.

„Veliki projekti kao što je Spahijski podrum ostavljaju značajan utjecaj ne samo na nas nego i na buduće generacije koje dolaze jer u ovoj priči o Spahijskom podrumu nije bilo puno govora u povijesti“, rekla je gradonačelnica Blažević i dodala kako je Spahijski podrum prostor koji ima puno raznih priča, mitova i legendi.

„U taj prostor stavili smo dvije značajne institucije koje rade na društvenom odgoju djece i koji oplemenjuje društveni život Pakračana, a to su Gradska knjižnica Pakrac i Muzej grada Pakraca“, pojasnila je gradonačelnica Blažević i nastavila kako su to gradske ustanove koje rade puno šire od onoga što je njima primarna djelatnost.

„Oni puno rade s djecom i mi smo grad koji je usmjeren na odgoj i obrazovanje jer smatramo da su to generacije koje će u budućnosti naš grad živjeti, graditi i voditi u nekom smjeru“, naglasila je gradonačelnica Pakraca i kazala kako bez ravnomjernog regionalnog razvoja nema razvoja društva u cjelini.  
Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić kazala je kako se županija već dugo bavi europskim fondovima.

„Danas se u našoj županiji provode projekti vrijedni gotovo dvije milijarde kuna koji se financiraju europskim sredstvima, a vjerujem da ćemo u novom razdoblju u kojem jesmo financirati i druge brojne projekte jer regionalni razvoj je ovdje i ovo nam je odlična prilika da uhvatimo korak s razvijenijim dijelom Hrvatske“, izjavila je županica Jozić.

Županica Jozić rekla je kako je projekt Spahijskog podruma više kulturno-turistički projekt, ali projekt koji će sigurno doprinijeti razvoju kulturnog turizma i baštinskog turizma na području Požeško-slavonske županije.

„Ni jedan projekt u našoj županiji nije megalomanski projekt jer smo svi itekako svjesni održivosti u budućnosti i one podrške koju će lokalna samouprava morati davati na projektima da bi oni opstali“, dodala je županica Jozić.

„Vjerujem da svi projekti koje ćemo u budućnosti prijavljivati su održivi, a koji itekako znače za razvoj Požeško-slavonske županije“, zaključila je županica Jozić.

Prilikom posjete Pakracu ministrica Tramišak uručila je gradonačelnici Anamariji Blažević ugovor o financiranju za EU projekt "Energetska obnova zgrade Športsko-školske dvorane" u iznosu od 1,27 milijuna kuna.
 

Pisane vijesti