Ministrica Tramišak potpisala Suglasnost na sadržaj Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027.

Slika /slike/Vijesti/2021/Travanj/Fotografija, izjave o ovjeravanju.jpg

Nakon dvije godine detaljnih konzultacija s partnerima i raznim dionicima iz država sudionica Programa (uz Hrvatsku to su: Austrija, Češka, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovenija i Slovačka), Ministrica Tramišak je u ime Republike Hrvatske potpisala Suglasnost na sadržaj Interreg Programa Središnja Europa 2021. – 2027.

Slijedi odobrenje Programa od strane Europske komisije nakon kojeg će projektnim partnerima postati dostupno oko 225 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za financiranje transnacionalnih projekata.

Novi Program predstavlja nastavak suradnje u Središnjoj Europi i kroz njega će se sufinancirati projekti u svrhu jačanja regionalnih inovacija, pametne specijalizacije, energetske tranzicije, zaštite okoliša, klimatskih promjena, poboljšanja prometnih veza te osnaživanja upravljačkih kapaciteta za regionalni razvoj.

U ovoj programskom razdoblju se također očekuje da će Program predstavljati značajan instrument za rješavanje zajedničkih izazova i potreba hrvatskih regija kroz projekte suradnje sa srednjoeuropskim partnerima. Program će biti usmjeren na jačanje kapaciteta kroz razmjenu dobrih praksi i testiranje novih, inovativnih pristupa.

U pripremi je prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga za koji se očekuje da će biti objavljen tijekom listopada 2021. godine. Detaljne informacije te sva dokumentacija potrebna za prijavu projekta, uključujući programski priručnik i obrazac za prijavu, bit će dostupni u trenutku objave poziva.

U međuvremenu sve informacije vezane uz novi program i poziv možete pronaći na programskim stranicama, a u planu je i održavanje nacionalnih Info radionica.

Pisane vijesti