Županu Osječko-baranjske županije uručeni ugovori vrijedni 10,94 milijuna kuna

  • Slika /slike/Vijesti/2021/Rujan/Osijek/1858c69a-c9d9-4c20-b2aa-aacb687e8dc3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Osijeku uručila šest ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekata županu Osječko-baranjske županije Ivanu Anušiću.

Ministrica Tramišak u uvodnom je obraćanju kazala kako je najveći i najvrijedniji ugovor za pomoć u sufinanciranju ugovor za Izgradnju zgrade 1. Gospodarskog centra.

„65,5 milijuna kuna vrijedan je projekt koji se ovdje realizira, 45 milijuna kuna bilo je osigurano iz sredstava Europske unije iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija i ITU mehanizma grada Osijeka“, podsjetila je ministrica Tramišak.

„Nadam se da će ova financijska injekcija pomoći u brzoj realizaciji Gospodarskog centra i da ćemo u narednih godinu dana vidjeti izgrađeni Gospodarski centar u njegovoj punoj funkciji i namjeni održavanja sajamskih i svih drugih manifestacija grada Osijeka“, kazala je ministrica Tramišak i dodala kako se nada povećanju broja sajamskih manifestacija.

Ministrica Tramišak izjavila je kako će novi Gospodarski centar omogućiti kvalitetniji prostor za sajmovanje obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, OPG-ovima, ali dati i jednu novu vizuru Osijeku.

„Uskoro ćemo podijeliti na području cijele Osječko-baranjske županije i ostatak ugovora za sufinanciranje europskih projekata“, najavila je ministrica Tramišak kazavši kako je riječ o 49 ugovora vrijednih više od 78 milijuna kuna.

„Nadam se da ćemo time značajno podržati lokalnu samoupravu na području Osječko-baranjske županije i njihova komunalna društva da brže, bolje i uspješnije financiraju europske projekte“, zaključila je ministrica Tramišak.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako su radovi na izgradnji Gospodarskog centra znatno napredovali i kako će Gospodarski centar uskoro biti gotov.

„Gospodarski centar potreban je Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i istoku Hrvatske i to je centar koji će kada bude dovršen biti respektabilan objekt koji će sadržavati sve ono što jedan grad poput Osijeka, Osječko-baranjske županije i sjedište istoka Hrvatske trebaju imati“, nastavio je župan Anušić.

Župan Anušić kazao je kako su danas uručeni ugovori i za još pet projekata koji su vezani za energetsku obnovu osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije.

„To je projekt koji smo započeli u prvih šest mjeseci našeg prošlog mandata kada smo krenuli s obnovom svih naših objekata uključujući osnovne i srednje škole i domove za starije i nemoćne, bolnice i đačke domove“, rekao je župan Anušić i pojasnio kako će u skorije vrijeme svi objekti u potpunosti biti obnovljeni i spremni za korištenje učenicima, studentima i pacijentima.

„Ovo su projekti koji nisu samo hladna infrastruktura već projekti koji će omogućiti sve one aktivnosti koje su ovdje potrebne“, naglasio je župan Anušić.

„Došli smo na drugo mjesto svih županija u području cijele Republike Hrvatske upravo po tom skoku u gospodarskom smislu kada govorimo o izvozu i svemu onome što Osječko-baranjska županija mora i treba biti“, rekao je župan Anušić i dodao kako će Gospodarski centar pridonijeti još većoj gospodarskoj aktivnosti.

Župan Anušić naglasio je kako Osječko-baranjska županija i Osijek funkcioniraju sinkronizirano.

„Zajednički radimo na razvoju cijele naše regije uz sve općine i gradove na području naše županije. Pred nama su veliki potencijali i na nama je da ih prepoznamo i kroz europske fondova iskoristimo i stavimo na raspolaganje gospodarstvu i svima koji žive na području županije“, zaključio je župan Anušić.

Zamjenik gradonačelnika grada Osijeka Dragan Vulin izrazio je zadovoljstvo izgradnjom Gospodarskog centra.

„Podsjetit ću da je Gospodarski centar projekt Osječko-baranjske županije na području Osijeka, ali Osijek je partner na ovome projektu i osigurao je ovo zemljište za izgradnju Gospodarskog centra u vrijednosti preko 26 milijuna kuna“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

„Ono što je važno je da Osijek, Osječko-baranjska županija i Republika Hrvatska izvrsno surađuju na korist naših sugrađana“, izjavio je zamjenik Vulin i dodao kako će Gospodarski centar biti važno mjesto za resor gospodarstva u Osijeku za sajmovanje i sve gospodarske aktivnosti.

„Osijek dugi niz godina nema adekvatan prostor za sajmovanje i ovaj Gospodarski centar je zaista potreban“, rekao je zamjenik Vulin i ujedno zahvalio Osječko-baranjskoj županiji što niz važnih županijskih projekata provodi na području Osijeka.  

Ministrica Tramišak uručila je ugovore za Energetsku obnovu zgrade OŠ Petrijevci, Petrijevci, Energetsku obnovu Osnovne škole Josipa Kozarca, Semeljci Područne škole Koritna, Energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Matija Guvec, Piškorevci, Energetsku obnovu Osnovne škole Matija Gubec, Magadenovac, Energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Milka Cepelića, Vuka Područna škola Beketinci i Izgradnju Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku. 

Pisane vijesti